index.hu

3 nap múlva visszazuhanhat a Progressz

Az orosz űrkutatási szervek több napja nem közöltek hivatalos információt a Progressz teherűrhajóról, mely meghibásodott, irányíthatatlanná vált, és minden valószínűség szerint visszazuhan a Földre.

Az utolsó információk megerősítették, hogy az űrhajó nem dokkol a nemzetközi űrállomásra, a szakemberek pedig feladták az űreszközt, a kapcsolat szakadozott vele, és sehogy sem tudták visszavenni az irányítást.

http://index.hu/tudomany/2015/05/04/3_nap_mulva_visszazuhanhat_a_progressz/

Raktárosé az év űrfelfedezése

Egy berkeley-i raktár kitakarítása közben bukkant rá egy raktáros azokra a holdpor-mintákra, amiket még az először a Holdra lépő Neil Armstrong és Buzz Aldrin hozott haza 44 évvel ezelőtt.

A Curiosity kilenc hónapja egy percben

A Curiosity 2012 augusztusa óta van a Marson, az egytonnás jármű azóta több ezer fényképet küldött a Földre arról, amerre jár. Egy YouTube-felhasználó összeszedte ezeket a nyilvánosan is elérhető képeket és egy egyperces time lapse videót készített a jármű kilenc hónapjáról.

Idegen anyag van a Hold krátereiben

A legújabb tanulmányok szerint a Hold krátereinek 25 százalékában vannak anyagmaradványok az azokat létrehozó aszteroidákból. A meglepő felfedezés miatt az elkövetkező kutatásoknak meg kell különböztetni a kőzeteket egymástól, melyek jöttek tényleg a Holdról és melyek valamilyen aszteroidából. Főleg az egzotikus anyagoknál kell becsapódásra gyanakodni – magyarázza Jay Melosh, a Purdue University kutatója.

Oldalak