Drámaian felgyorsulhat a Földön kívüli élet kutatása egy új felfedezés miatt

Kategória: 

Az amerikai kutatók felfedezése szerint az M törpecsillagok körül keringő bolygóknak jó eséllyel nincs légkörük, ezért más bolygókon kell az élet jeleit keresni.

Úgy tűnik, hogy egy földszerű bolygónak, ami egy M törpecsillag körül kering – ez a leggyakoribb csillagtípus a világegyetemben –, nincs légköre. A felfedezés – amit a The Astrophysical Journal Letters hasábjain jelentettek meg – komoly elmozdulást jelenthet a Földön kívüli élet kutatásában.

A szakemberek szerint mivel az M típusú törpecsillag a legelterjedtebb, a mostani felfedezés azt jelenti, hogy az ilyen csillagok körül keringő bolygók nagy részénél szintén hiányozhat a légkör, ezért nem valószínű, hogy ott élőlények lennének.

A vizsgált bolygó a GJ 1252b volt, ami egyetlen nap alatt kétszer kerüli meg a csillagát, és valamivel nagyobb, mint a Föld. Mivel a bolygó és az M törpe közti távolság kisebb, mint a Föld–Nap-távolság, ezért a planéta felszíne melegebb és barátságtalanabb is.

Michelle Hill, az amerikai UC Riverside egyetem asztrofizikusa és a tanulmány társszerzője szerint a csillag felől érkező nyomás elég nagy ahhoz, hogy elfújja a bolygó légkörét.

A Föld szintén veszít a légköréből a Nap miatt, ám a vulkáni tevékenységek és más szén-ciklus folyamatok segítik azt pótolni, így a veszteség alig észrevehető. A csillagok közelében lévő bolygók azonban nem tudják pótolni ezt a veszteséget.

A Naprendszerben ilyen a Merkúr. Van légköre, de nagyon vékony, mivel túlságosan közel van a Naphoz. A meglévő légköre folyamatosan az űrbe szökik. A kutatók a GJ 1252b esetében a bolygó infravörös sugárzását mérve állapították meg, hogy nincs légköre.

A felszínén nappal 1228 Celsius-fok lehet, ami olyan forró, hogy az arany, az ezüst és a réz is megolvadna ott. Ez, valamint az alacsony nyomás arra enged következtetni, hogy nincs légköre az égitestnek, és még hatalmas mennyiségű szén-dioxid-kibocsátás mellett sem lenne képes azt megtartani.

A probléma, hogy az M törpék jóval aktívabbak, mint a mi Napunkhoz hasonló csillagok, így jóval több rajtuk a napkitörés is. A szakemberek ugyanakkor ennek ellenére is reménykednek abban, hogy ha egy bolygó kellően messze van az M törpe csillagától, megmaradhat a légköre. Ez azonban nem biztos, így további kutatásokra lesz szükség a témában.

Forrás: 
HVG