Sikerült a bolygóvédelmi teszt: a NASA szondája arrébb lökött egy nagyobb aszteroidát

Kategória: 

A NASA hivatalos közleményben erősítette meg, hogy sikerrel végződött a DART-misszió: szondájuk megváltoztatta a Dimorphos nevű égitest pályáját.

Sikeresen módosította a Dimorphos nevű aszteroida pályáját a NASA azáltal, hogy szándékosan belevezetett egy űrszondát. A történelmi jelentőségű műveletre szeptember végén került sor, de az csak most derült ki, hogy az ütközés célja megvalósult: az űrszikla pályája megváltozott.

A NASA a bolygóvédelmi tesztet azért végezte el, hogy kiderüljön: van-e lehetőség arra, hogy a Földre potenciális veszélyt jelentő égitesteket ilyen módszerrel, vagyis ütközéssel arrébb tessékeljék. Ez a szervezet friss bejelentése szerint immár nem csupán álom, nemrég meg is történt, amit a közben visszaérkezett adatok is igazoltak.

A Guardian által idézett közlemény szerint a NASA a DART (Double Asteroid Redirection Test) program nyomán

mintegy 32 perccel módosította az aszteroida pályáját.

A szondát tavaly indította útnak a szervezet, végül pedig most szeptemberben érkezett meg célpontjához, a Dimorphosba. A szerkezet ezt követően 22 500 km/órás sebességgel beleszáguldott a Földtől mintegy 7 millió kilométerre lévő égitestbe. A teszt 325 millió dollárba került.

A műveletre kiválasztott aszteroida nem jelentett veszélyt a bolygóra.

Forrás: 
HVG