Homokból álló felhők borítanak egy érdekes bolygót

Kategória: 

Bár már 2016 óta tudni a létezéséről, most végre több információt kaphatnak a kutatók a VHS 1256 b nevű objektumról.

A James Webb űrteleszkóp is vizsgálni kezdte azt az exobolygót, amit eredetileg 2016-ban fedeztek fel a kutatók. A VHS 1256 b jelű objektumról van szó, ami a Naprendszeren kívül található, tőlünk mintegy 72 fényévre.

A kutatók az első adatok beérkezésekor már felfedeztek valami különlegeset vele kapcsolatban. Ez, írta erről a BGR, az objektum légkörében volt érzékelhető, ahol is homokszerű szilikátszemcsékből álló vastag felhőket sikerült beazonosítani. A James Webbel csak most begyűjtött újabb adatok megerősítették az akkori következtetéseket. Az űrteleszkóp emellett víz, szén-monoxid, szén-dioxid, metán, nátrium és kálium nyomait is észlelte.

A VHS 1256 b a hivatalos információk alapján egy barna törpe. Ezek olyan objektumok, amik ahhoz túl nagyok, hogy rendes bolygóként kezeljék őket. Az objektum másik érdekessége az általa kibocsátott vöröses fény – ezt szintén a légkörében lévő anyag okozza.

A most begyűjtött adatokat vizsgáló csillagászok az ArXiv tudományos adattárban tették közzé eredményeiket. A tanulmányt még nem publikálták, és még nem is bírálták el.

Forrás: 
HVG