Kijavította a NASA a hibát, ami miatt értelmetlen adatokat küldött a Voyager-1 űrszonda

Kategória: 

A Voyager-1 űrszonda már 23,5 milliárd kilométerre jár a Földtől, így a NASA által elküldött parancs csak 22 órával később ért célba.

Május óta próbálja megfejteni a NASA, mi történt a Voyager-1 űrszondával. Bár az eszköz rendben elküldte a Földre a tudományos adatokat, a telemetriai információk értelmetlenek voltak. Minden jel szerint a szerkezet összezavarodott, és nem tudta pontosan betájolni magát a világűrben.

A mérnökök az elmúlt hónapokban igyekeztek kijavítani a hibát – és rájönni, mi okozta azt. Az Interesting Engineering most azt írja, az űrszonda a telemetriai adatokat egy olyan fedélzeti számítógépen keresztül küldte el, amit évekkel ezelőtt leállítottak, ezért torzultak az információk.

Suzanne Dodd, a Voyager projektmenedzsere elmondta, amikor már gyanították, hogy ez lehet a probléma, parancsot küldtek a Voyager-1-nek, hogy folytassa az adatok küldését a megfelelő számítógépre. A javítás azonban sok időt vett igénybe, a rádiójel ugyanis 22 óra alatt teszi meg a szerkezetig a Földről az 23,5 milliárd kilométert.

Szerencsére a hibát ezzel sikerült elhárítani, azt azonban továbbra sem tudják a szakemberek, mi idézte elő azt. A mérnökök úgy vélik, a Voyager-1 „agyában” valami más hiba léphetett fel, ugyanakkor úgy vélik, ennél komolyabb módon ez nem lesz hatással a működésére.

Forrás: 
HVG