Egy távoli galaxis, ami ellentmond a fizika törvényeinek

Kategória: 

Különféle rádiójeleket már többször befogtak a kutatók, de ami az Abell 3266 környékéről érkezett, azt egyelőre megérteni sem sikerült.

A csillagászokat régóta foglalkoztatják az űrből érkező rádiójelek, mivel általuk különféle objektumok viselkedését lehet tanulmányozni. Az eltelt években több ilyen rádiójelet is sikerült befogni, noha a forrást nem minden esetben lehetett lokalizálni. Tudósok egy csoportja most is ebben a témában kutat, és rögtön akadályba ütköztek.

A témában publikált tanulmányt Tessa Vernstrom, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem, és Christopher Reisely, az olaszországi Università di Bologna kutatója dolgozta ki. A szakértők egy tőlünk mintegy 800 millió fényévre lévő galaxishalmaz, a déli égbolton lévő Abell 3266-ot tanulmányozta. Ennek során olyan objektumokat sikerült detektálniuk, amik rádiójelek sorozatát bocsátják ki. A kutatók rádió- és röntgenteleszkópok segítségével kiderítették, hogy az objektumokból három van, és mind a három igen nagy. Az ilyen típusú objektumok szerintük viszonylag ritkák.

Mivel mindhárom objektum túl halvány volt ahhoz, hogy észlelni lehessen, a kutatók egy bonyolult algoritmust használva elemezni kezdték a galaxishalmazról készült felvételeket. Ennek során megtalálták a galaxishalmazt létrehozó szupermasszív fekete lyuk ősi maradványait. A kutatók minden kérdésükre azonban így sem kaptak választ, mert a hullámok egyikének szokatlan, fordított íve van, amire az ilyen munkához használt modellek sem tudtak magyarázatot adni.

Lehet, hogy valamilyen új fizika zajlik ott, amit még nem értettünk meg teljesen”

– mondta az ABC Australianak Tessa Vernstrom.

Forrás: 
HVG