Különös jel érkezett az űrből, a forrása tőlünk 60 millió fényévre van

Kategória: 

Ausztrál csillagászok egy egyelőre semmihez nem fogható rádiójelet fogtak be. Az űrből jött, és nagyon-nagyon messziről.

Bár még sok dolog nem tisztázott, úgy tűnik, egy igen különös rádiójelet sikerült beazonosítaniuk ausztrál kutatóknak; a jel az eddigi információk alapján egy másik galaxisból érkezhetett – olvasható a Phys.org-on megjelent bejegyzésben.

A Nyugat-Sydney-i Egyetem csillagásza, Joel Balzan azt közölte: a rádiójelet (teljes nevén a J054149.24–641813.7-et) az NGC 2082 spirálgalaxis vizsgálatakor fogták be.

Az NGC 2082 mintegy 60 millió fényévnyire van a Földtől.

Bizonyos objektumok általában nagy mennyiségben bocsátanak ki rádióhullámokat, és korábban több alkalommal észleltek már ilyeneket. A kutatók szerint rádióhullámokat bocsáthatnak ki a pulzárok, azaz a gyorsan forgó neutroncsillagok, a csillagködök (nebulák), de a kvazárok is.

A szóban forgó objektumot az Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP), az Australia Telescope Compact Array (ATCA) és a Parkes nevű eszközökkel vizsgálták.

Az első elemzések arra utalnak, hogy a rádióforrás nem egy pulzár vagy szupernóva-maradvány lesz, az eredete inkább termikus. A legvalószínűbb lehetőség, hogy a J054149.24-641813.7 egy extragalaktikus háttérforrás, rádiógalaxis vagy aktív galaxismag. De biztosat csak később tudnak mondani.

Forrás: 
HVG