Hallgassa meg: felvették, milyen hangja van egy fekete lyuknak

Kategória: 

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudósai a fekete lyuk által kibocsátott röntgensugárzást konvertálták hangokká.

A Reverberation Machine nevű eszköz segítségével sikerült nyolc visszhangzó, bináris fekete lyukat felfedezniük a Tejútrendszerben – számolt be az MIT eredményeiről a Gizmodo. A belőlük érkező röntgensugarakat azután hanghullámokká alakították. Eredményeiket az Astrophysical Journal című szaklapban publikált tanulmányban foglalták össze.

A Reverberation Machine a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén lévő Nicer teleszkóp által rögzített adatokat fésülte át. Az eszköz olyan röntgensugárzást vizsgált, amely egy fekete lyuk és egy csillag kettőséből származik.

A fekete lyukak többnyire láthatatlanok, hiszen olyan erős a gravitációjuk, hogy a vonzásukból még a fény sem tud kiszökni. Azonban amikor egy közelben lévő csillag anyagát szívja magába, az akkréciós korong felhevül és láthatóvá válik. Az innen származó röntgensugárzást egyfajta visszhangnak tekintik a tudósok, amit most hallható hanggá konvertáltak.

A szakemberek megállapították, hogy a felfedezett fekete lyukak tömege a Nap tömegének 5–15-szöröse között mozog, és mindegyik olyan csillagokból táplálkozik, ami nagyon hasonlít a Napra.

A beszámoló szerint a fekete lyukaknál először egy több hétig tartó röntgenkitörést lehetett észlelni, ezalatt majdnem fénysebességgel mozgó anyagsugarat lövelltek ki. Ezután néhány nap alatt a fekete lyukak alacsonyabb energiájú állapotba kerültek.

A röntgensugarak egy része visszaverődött az akkréciós korongról, és a kezdeti kibocsátás visszhangját hozták létre.

A kutatók a fenti videóban az alacsonyabb frekvenciájú fényből mélyebb, a magasabb frekvenciájúakból pedig magasabb hangokat generáltak.

Forrás: 
HVG