Látványos kitöréseket észleltek a Napnál (+videó)

Kategória: 

Csillagunkon jelenleg mintegy 60 napfolt található, az utóbbi időkben ezek közül egy különösen aktívnak bizonyult – írja az IFLScience.

 

Az AR2929 jelű folt rövid idő alatt két flert produkált, melyeket koronakidobódások is követtek.

A folyamatot a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) napműholdja dokumentálta.

A fler a Nap légkörének hirtelen kifényesedése, míg a koronakidobódás a korona egy darabjának kilökődése. Az első észlelt fler M1,5-es kategóriájú volt, és január 18-án történt, a második pedig két nappal később következett, és jóval erősebb, M5,5-ös volt. A jelenségek kisebb, rövid ideig tartó rövidhullámú rádiókimaradást okoztak Dél-Amerikában és az Indiai-óceán felett.

A hasonló események az űridőjárás befolyásolásával bolygónkra is hatnak, a naptevékenység bizonyos formái például megzavarhatják a műholdakat, és kifejezetten látványos sarki fényeket okozhatnak. A szakértők arra számítanak, hogy január 22-23-án kissé növekedhet a sarki fények aktivitása.

Az SDO-hoz hasonló űreszközök folyamatosan figyelik csillagunkat, adataiknak köszönhetően pedig egyre alaposabban megismerjük a Nap viselkedését. Az űridőjárás felmérése segíthet jobban felkészülni a potenciálisan veszélyes naptevékenységre.

Forrás: 
24.hu