Apró szörnyetegre bukkantak a világűrben

Kategória: 

Szakértők egy csoportja a NASA Chandra űrtávcső adatait elemezve egy 200 ezer naptömegű fekte lyukra bukkant az Mrk 462 jelű törpegalaxis magjában – számol be a Space.com. Noha az objektum tömege hatalmas, Jack Parker, a Dartmouth College munkatársa szerint így is az egyik legkisebb szupermasszív fekete lyuk, amelyet valaha találtak.

A nagyon nagy tömegű vagy szupermasszív fekete lyukak az univerzum szörnyetegei, tömegük akár a Nap tízmilliárdszorosa is lehet.

A kategória legkönnyebb objektumait kifejezetten nehéz észlelni.

Az Mrk 462-ben „csak” százmilliós nagyságrendben találhatóak csillagok. Összehasonlításképp: a Tejútrendszerben néhány száz milliárd csillag van.

Egészen mostanáig a fekete lyukat nem tudták megfigyelni az azt takaró portól és gáztól. Egy nagyobb galaxisban a középpont körül gyorsan mozgó csillagok révén következtetni lehetne a szupermasszív fekete lyuk jelenlétére, de egy ilyen kis rendszerben ez nem lehetséges. A csapat ehelyett a Chandra röntgenes megfigyeléseit hívta segítségül, az adatokból pedig kirajzolódott az objektum által elnyelt gáz sugárzása.

Ryan Hickox, a csapat tagja szerint a hasonló, eltemetett fekete lyukak észlelése nehéz. A felfedezés azt sugallja, hogy sok objektum várhat még a megtalálásra a törpegalaxisokban. A szakértők bíznak benne, hogy a friss eredmények hozzájárulhatnak annak megértéséhez, hogy a szupermasszív fekete lyukak miként tudtak az univerzum korai története során olyan nagyra nőni.

Forrás: 
24.hu