Végre felbocsátották a James Webb-űrteleszkópot

Kategória: 

Többszöri halasztás után felbocsátották szombaton a James Webb-űrteleszkópot az Európai Űrügynökségnek (ESA) a Francia Guyana-i Kourouban lévő indítóállomásáról egy Ariane-5 rakéta fedélzetén. A rakéta indítását a Le Monde francia napilap honlapján élőben közvetítette.

Az amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal, a NASA második igazgatójáról elnevezett James Webb a valaha tervezett legnagyobb űrteleszkóp. A 9 milliárd dolláros (2937,6 milliárd forint) teleszkóp egy rendkívül összetett műszaki berendezés, amelyet az Egyesült Államokban építettek a NASA irányításával és amely az európai és kanadai űrügynökségek műszereit is tartalmazza.

AZ 1990-BEN INDÍTOTT HUBBLE ŰRTELESZKÓP UTÓDJAKÉNT BEHARANGOZOTT ESZKÖZ A VILÁGEGYETEM LEGKORÁBBI KORSZAKÁT FOGJA FELTÁRNI.

Miután eléri a világűrt, a NASA legnagyobb hatékonyságú és legösszetettebb űrteleszkópja infravörös fény segítségével kutatja a következő évtizedekben a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat.

A JAMES WEBB A FÖLDTŐL MINTEGY MÁSFÉL MILLIÓ KILOMÉTERRE, A FÖLD-NAP RENDSZER L2 LAGRANGE-PONTJÁBÓL FOGJA MEGFIGYELNI A NAPRENDSZER OBJEKTUMAIT,

és öt-tíz éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket.
Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé, így nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek köszönhetően a világegyetem hőskorába kalauzol el.

Forrás: 
ORIGO