Japán már 2029-ben talajmintát hozna a Földre a Mars egyik holdjáról

Kategória: 

Japán már 2029-ben talajmintát hozna a Földre a marsi régióból - közölték a héten a kelet-ázsiai ország űrhivatalának kutatói. A JAXA szakemberei úgy vélik, hogy a Phobosz felszíni talajának nagyjából 0,1 százaléka a Marsról származik.

A japán űrkutatási ügynökség (JAXA) azt tervezi, hogy 2024-ben indít missziót a Phoboszra, a vörös bolygó egyik holdjára, és még az évtized vége előtt,

2029-BEN A FÖLDRE SZÁLLÍTJA AZ ÉGITEST FELSZÍNÉRŐL BEGYŰJTENDŐ 10 GRAMMNYI TALAJMINTÁT.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Perseverance marsjárója jelenleg a Jezero-kráterben gyűjt kőzetmintákat, amelyeket az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködésben fognak a Földre szállítani 2031-ben. Kína májusban ünnepelte, hogy második országként juttatott űreszközt a Marsra, ahonnan a tervek szerint nagyjából 2030-ban szállítja haza a mintákat.

A Mars déli pólusa az ESA felvételén
FORRÁS: ESA/DLR/FU BERLIN / BILL DUNFORD

A JAXA SZAKEMBEREI ÚGY VÉLIK, HOGY A PHOBOSZ FELSZÍNI TALAJÁNAK NAGYJÁBÓL 0,1 SZÁZALÉKA A MARSRÓL SZÁRMAZIK.

Uszui Tomohiro professzor szerint a Phobosz talaját valószínűleg a hold saját és a vörös bolygó anyagának keveréke alkotja, amelyet homokviharok szórtak szét. A szakember úgy véli, hogy

A PHOBOSZ KÜLÖNBÖZŐ PONTJAIRÓL VALÓ MINTAGYŰJTÉS NAGYOBB ESÉLLYEL SZOLGÁLTATHAT BIZONYÍTÉKOT AZ ŐSI MARSI ÉLET NYOMAIRA, MINT A VÖRÖS BOLYGÓ EGYETLEN HELYSZÍNÉRŐL TÖRTÉNŐ MINTAVÉTEL.

Bármely életforma, amely a Marsról kerülhetett a holdjára, nem élhette túl az erős nap- és kozmikus sugárzást.

A NASA- és az ESA-missziók a Jezero-kráter - a tudósok úgy vélik, hogy évmilliárdokkal ezelőtt egy mély tó terült el a területén -, térségének potenciális életformáira és evolúciójára fókuszálnak.

A PHOBOSZRÓL SZÁRMAZÓ - ÉS FELTEHETŐLEG MARSI TALAJT IS TARTALMAZÓ - MINTÁK ELEMZÉSÉTŐL A KUTATÓK AZT REMÉLIK, HOGY MEGISMERHETIK A MARSI BIOSZFÉRA EVOLÚCIÓJÁT.

A szakember szerint a vörös bolygó kráterének bizonyos pontjairól vett minták és a Phobosz tanulmányozása kiegészíthetik egymást és segíthetnek a marsi élettel - amennyiben létezik - kapcsolatos kérdések megválaszolásában.

Forrás: 
ORIGO