Titokzatos struktúrát találtak galaxisunk peremén

Kategória: 

Hatalmas, gázból álló struktúrát találtak a Tejútrendszer külső részén – írja az IFLScience. A Macskafarok nevű struktúra a galaxismagtól mintegy 72 ezer fényévre fekszik. A kutatók egyelőre nem tudják pontosan, mire bukkantak, de elképzelhető, hogy rendszerünk egy újabb spirálkarját fedezték fel.

Egy új tanulmányban a szerzők azt írják, a kínai FAST rádióteleszkóp segítségével semleges atomi hidrogénből álló felhőket kerestek a Naptól nagyjából 4500 fényévre. Ilyen felhők a Tejútrendszer spirálkarjaiban szoktak előfordulni, igaz, nagyobb gázszálakat a Külső-Scutum-Centaurus-karon túl eddig nem figyeltek meg. A csapat most ezen a karon túl mutathatott ki egy gáztömeget.

A számítások alapján a struktúra több mint 16 ezer fényév hosszú lehet.

Lehetséges, hogy a Macskafarok csak egy óriási, gázból álló szál, ha viszont így van, akkor több tulajdonsága nem felel meg annak, amit az ilyen struktúráknál eddig dokumentáltak. A mérete és a galaxismagtól való távolsága például szokatlan, ahogy az is, hogy nem kapcsolódik egyetlen ismert spirálkarhoz sem.

Elképzelhető, hogy a Macskafarok egy új, külső spirálkar része, ennek ugyanakkor ellentmond formája. A kutatók úgy vélik, rengeteg vizsgálatra lesz szükség, hogy jobban megismerjék a struktúra természetét.

Forrás: 
24.hu