Páratlan felvételt tett közzé a NASA a Tejútrendszer központjáról

Kategória: 

Pompás új felvételt tett közzé a Tejútrendszer központjáról az amerikai űrkutatási hivatala (NASA) a honlapján. Daniel Wang, a Massachusettsi Egyetem csillagásza egy teljes évet dolgozott ezen képen a járvány idején, amely az otthoni munkára kényszerítette.

A felvétel, amelyet a Chandra röntgencsillagászati műhold elmúlt több mint két évtizedes 370 megfigyelése alapján állítottak össze, a Tejútrendszer központjában lévő több milliárd csillagot és számtalan feketelyukat ábrázolja.

EGY DÉL-AFRIKÁBAN LÉVŐ RÁDIÓTELESZKÓP SZINTÉN HOZZÁJÁRULT A FELVÉTEL ELKÉSZÍTÉSÉHEZ.

Daniel Wang, a Massachusettsi Egyetem csillagásza elmondta, hogy egy évet dolgozott ezen képen a járvány idején, amely az otthoni munkára kényszerítette.

A képen látunk egy heves vagy energetikus ökoszisztémát galaxisunk közepén sok szupernovamaradvánnyal, feketelyukakat lés neutroncsillagokat
– magyarázta Wang. – Minden egyes röntgenpont vagy vonás egy energiaforrás, többségük a központban van.

A NASA a Tejút lenyűgöző képéről tett közzé egy fotót

FORRÁS: NASA / CXC / UMASS / QD WANG; RÁDIÓ: NRF / SARAO / MEERKAT

Ez a mozgalmas nagyenergiájú galaxisközpont mintegy 26 ezer fényévre van.

A CHANDRA MŰHOLD ELLIPSZIS PÁLYÁN KERING A FÖLD KÖRÜL, AMELYNEK FÖLDTÁVOLPONTJA 133 EZER KILOMÉTER MAGASAN VAN A FÖLDFELSZÍN FELETT

(több mint egyharmad Föld-Hold távolságnyira), földközelpontja 16 ezer kilométer magasan van. A műhold energiáját két napelemtábla szolgáltatja, amelyekkel együtt a műhold 19,5 méter széles.

A legújabb megfigyelések csillagközi jellemzőket is feltártak a korábban itt publikált tanulmányban.

Forrás: 
ORIGO