Egy elveszett bolygó maradványait rejtheti a Föld mélye

Kategória: 

4,5 milliárd évvel ezelőtt egy nagyjából Mars nagyságú objektum ütközhetett a Földdel. Egyes elméletek szerint ez a kozmikus karambol vezetett a Hold létrejöttéhez. Egy most megjelent tanulmány úgy véli, a titokzatos égitest maradványai ott rejtőzhetnek a földköpenyben - írja a Science híroldala.

A széles körben elfogadott teória szerint a Föld csecsemőkorában egy Theia nevű égitest csapódhatott bolygónkba, az ütközés során keletkező kőzettörmelékből pedig kialakult a Hold.

AZ ARIZONAI ÁLLAMI EGYETEM SZAKÉRTŐI SZERINT A THEIA MARADVÁNYAI KÉT KONTINENS NAGYSÁGÚ KŐZETRÉTEGBE VANNAK ÁGYAZVA VALAHOL NYUGAT-AFRIKA ÉS A CSENDES-ÓCEÁN ALATT.

A szeizmológusok korábban megfigyelték, hogy a földrengésekből származó szeizmikus hullámok a két rétegben, az úgynevezett alacsony nyírási sebességű provinciákban (angol rövidítésben LLSVP) lelassulnak. Arra is fény derült, hogy a rétegeket alkotó kőzetek sűrűsége és kémiai felépítése markánsan eltér a földköpeny többi részétől. Össztömegük a Hold tömegének hatszorosa.

Ezek a leghatalmasabb képződmények a földköpenyben"– mondta a kutatás vezetője, Qian Yuan.

FORRÁS: AFP

Az izotópos elemzések és modellek alapján Yuan úgy véli, az LLSVP-k valójában a Theia maradványai.

Yuan szerint a becsapódást követően a Theia magja összeolvadt a Földével. Amennyiben a modell helyes, az elpusztult égitest köpenye pont ott található, ahol a két LLSVP húzódik. A szimulációk azt mutatták, hogy a Theia köpenye 1,5-3,5 százalékkal volt sűrűbb a földköpenynél, ezért is maradhatott meg ilyen jól elkülönülten.

A kutatók Izlandról és Szamoáról is gyűjtöttek mintákat, ezek elemzése alapján pedig kiderült, hogy a két LLSVP a Föld első 100 millió évében keletkezhetett, vagyis akkor, amikor a Hold is létrejött.

A fenti megállapítások alátámasztásához természetesen arra van szükség, hogy a tudósok a Hold köpenyéből is mintákat vegyenek. A keresett kőzetek Földünk égi kísérőjének déli sarkánál, egy becsapódási kráter mélyen lehetnek.

Forrás: 
ORIGO