Idegen napkitörés suhant el a Mars mellett

Kategória: 

Egy rendkívül ritka eseményről, egy intergalaktikus távolságból érkezett gigantikus flerről számol be a Science Times. A jelenséget GRB 200415A gamma-sugár-kitörésnek nevezték el.

A 2020 áprilisában a Mars mellett elsuhanó jelenséget a Nemzetközi Űrállomásról és több műholdról is megfigyelték, de a NASA Fermi gamma-sugár-űrteleszkópja érzékelte először. 

Gamma-sugár-kitörések (GRB) rendszeresen érik el a Földet, ugyanis ez igazából nem más, mint a napkitörések állandó kísérőjelensége. Szerencsére a Föld Van Allen-övezete a legtöbbjüket felfogja, és csak a legerősebbek jutnak el az atmoszféráig, gyönyörű fényjelenséget, az északi fényt okozva.

Ami az igazi ritkaságát jelentette a 140 milliszekundumig tartó eseménynek, az óriási ereje volt, és a hatalmas távolság, ahonnan érkezett. Az Európai Űrügynökség ESA INTEGRAL műholdja által is észlelt fler olyan elképesztő méretű energiájú volt, amely a Napét is meghaladta.

A Bolygóközi Hálózat (IPN) nevű kutatókból álló nemzetközi szervezet szerint a kitörés egy magnetárnak is nevezett, speciális neutroncsillagból érkezett, a Szobrász (Sculptor) csillagkép részét alkotó NGC 253 galaxisból, amely 11,4 millió fényévre található tőlünk. Egy hasonló hatalmas gamma-sugár-koncentráció tömeges kihalási eseményt okozhat a Földön, elméletek szerint a késő ordovíciumi kihalást 450 millió évvel ezelőtt egy hasonló erejű kitörés okozta. 

Képünk illusztráció!

Képünk illusztráció!

Fotó: Shutterstock

Szerencsére az ilyen hatalmas erejű flerek ritkák, legutóbb 14 éve észleltek egyet, de az is jelentős távolságban haladt el a Föld mellett. 

Forrás: 
Index