A Vénusz közelében repült el a Solar Orbiter űrszonda

Kategória: 

Nap-missziójának teljesítése közben egészen közel repült el a Vénusz mellett a Solar Orbiter űrszonda.

Az Európai Űrügynökség (ESA) közlése szerint az űreszköz közép-európai idő szerint vasárnap 11 óra 39 perc és 20 másodperckor mindössze 7448 kilométerre volt az Esthajnalcsillagként is ismert bolygótól. - Minden simán ment, nem volt semmiféle probléma - mondta hétfőn Simon Plum, az ESA projektvezetője.

A SZONDA A VÉNUSZ KÖZELÉBEN A BOLYGÓ GRAVITÁCIÓS EREJÉT KIHASZNÁLVA LEFÉKEZETT ÉS PÁLYÁT MÓDOSÍTOTT, HOGY ÚJ SZÖGBŐL KÖZELÍTHESSE MEG ÉS VIZSGÁLHASSA A NAPOT.

Új röppályájának pontos koordinátái azonban csak a jövő héten, az adatok kiértékelése után lesznek ismertek. Az ESA és az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA közös szondája február 10-én indult útjára a floridai Cape Canaveral űrrepülőtérről, hogy 1,5 milliárd eurós (530 milliárd forintos) missziója során új ismereteket gyűjtsön a Napról. 

Egy művész ábrázolása amint a Solar Orbiter a Vénusz mellett repül

Az űreszköz jelenleg 231 millió kilométerre van a Földtől és 108 millió kilométerre a Naptól. Az 1,8 tonnás szonda fedélzetén tíz műszer van, amelyek közül hat távérzékelő eszköz és teleszkóp, ezek a Napot és környezetét vizsgálják.

A SOLAR ORBITER VÉGSŐ SORON 42 MILLIÓ KILOMÉTERRE FOGJA MEGKÖZELÍTENI A NAPOT. A TÖBB SZÁZ CELSIUS-FOKOS HŐSÉGTŐL TITÁNBÓL KÉSZÜLT HŐPAJZS VÉDELMEZI MAJD.

Az űrszonda már júliusban, 77 millió kilométerre megközelítette és lefotózta a Napot, közelebbről, mint bármely korábbi űrmisszió. Bár voltak már űreszközök, amelyek közelebb kerültek csillagunkhoz, ekkora közelségben azok vakon közlekedtek. A Solar Orbiter Napról készült első fotóin elsőként volt látható például egy fortyogó, rendkívül forrónak tűnő, "tábortűznek" ható jelenség. 

A BepiColombo űrszonda már októberben megközelítette a Vénuszt és "érdekes aktivitásokat" figyelt meg a Földdel szomszédos bolygó mágneses mezejében. A tervek szerint 2025-től további űrhajók fogják még jobban, néhány száz kilométerre megközelíteni a Vénuszt.

A Vénusz Föld-típusú bolygónak számít, a Föld testvérbolygójának is hívják, mivel a két bolygónak hasonló a mérete, a gravitációs ereje és a tömege. Mivel közelebb kering a Nap körül, mint a Föld, a Vénusz hasonló fázisokat mutat, mint a Hold.

Forrás: 
MTI