Még a fémek is elpárolognak a pokoli exobolygón

Kategória: 

Egy 850 fényévnyire lévő exobolygó forró légkörében elpárolgott fémek színes kavalkádját fedezték fel a Berni és a Genfi Egyetem bolygókutatói.

Mindössze két napig tart egy év a horrorisztikus planétán

A Hajófara (Puppis) csillagképben lévő WASP-121b katalógusszámú exobolygót, vagyis Naprendszeren kívül lévő planétát öt éve fedezték fel. Olyan közel kering anyacsillagához, hogy csaknem szétszakítja annak gravitációs ereje, a bolygó alakja ezért egy amerikaifoci-labdára hasonlít.

Az anyacsillagához való rendkívüli közelségének gravitációs hatása miatt egy amerikai-futball labdára hasonlít a WASP-121b (a kép művészi illusztráció)

FORRÁS: UNIVERSITY OF EXETER/PA WIRE

EZ A KÖZELSÉG RÁADÁSUL POKOLI FORRÓSÁGOT EREDMÉNYEZ: 2500-3000 CELSIUS-FOKOS A BOLYGÓ FELSZÍNI HŐMÉRSÉKLETE.

Egy év mindössze két földi napnak megfelelő ideig tart a bolygón. Magasan a WASP-121b légkörében a tudósok már tavaly felfedeztek gáz halmazállapotú vasat és magnéziumot, majd vanádiumot és krómot is.

A déli égboltról megfigyelhető Hajófar (Puppis) csillagkép, amelyben az extrém exobolygót felfedezték

FORRÁS: ALLTHESKY.COM/TILL CREDNER, ALLTHESKY.COM

Legutóbb gáz halmazállapotú kalcium és nátrium jelenlétét mutatták ki a chilei La Sillában lévő 3,6 méteres teleszkóp HARPS-spektrográfja segítségével.

Az élet építőköveit keresik a műszeres vizsgálatokkal

Eredményeikről az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban számoltak be a kutatók. "Miután éveken át katalogizáltuk azt, hogy mi található odakint, már nemcsak méréseket végzünk, hanem kezdjük valóban megérteni, mit mutatnak a műszerek adatai" - idézte Jens Hoeijmakerst, a tanulmány vezető szerzőjét a Berni Egyetem csütörtöki közleménye.

A WASP-121b exobolygó művészi ábrája

FORRÁS: ASTRONOMY NOW

A bolygókutatók remélik, hogy a nagyobb érzékenységű teleszkópok és spektrográfok segítségével a jövőben kisebb és hűvösebb kőzetbolygókat is felfedezhetnek. Céljuk, hogy az élet lehetőségére utaló víz, oxigén és metán jeleit is felfedezzék.

Forrás: 
24.hu