Pokoli bolygóra bukkantak

Kategória: 

Egy nemzetközi kutatócsapat először talált ultraforró Neptunusz-szerű exobolygót – írja az MTI. Az LTT 9779b jelű objektum olyan közel kering a csillagához, az LTT 9779-hez, hogy egy év mindössze 19 óráig tart az égitesten.

A közelség miatt a bolygón 1700 Celsius-fokos forróság uralkodik.

Az objektum kétszer nagyobb tömegű a Neptunusznál, viszont hasonló sűrűségű. Az LTT 9779b-nek hatalmas magja lehet, és olyan légköre, amely az égitest tömegének nagyjából 9 százalékát teszi ki.

Az LTT 9779 rendszere 2 milliárd éves, vagyis nagyjából feleannyi, mint a Nap. A központi objektum egy Nap-szerű csillag, amely a Földtől 260 fényévnyire fekszik – ez csillagászati szempontból igen kis távolságnak számít. Az LTT 9779 fémekben rendkívül gazdag, kétszer annyi vas van a légkörében, mint a Napnak. A most azonosított exobolygó eredetileg egy jóval nagyobb gázóriás lehetett, mivel azok elsősorban a vasban bővelkedő csillagok szomszédságában alakulnak ki.

Az égitest létezésére utaló első adatokat a NASA exobolygókat kereső űrszondája, a TESS szolgáltatta, majd a szakemberek Chilében lévő teleszkópokat használva erősítették meg a felfedezést. Mivel a bolygó a jelek szerint jelentős légkörrel rendelkezik, és egy viszonylag fényes csillag körül kering, a tanulmányozása segíthet megoldani az ilyen típusú objektumok keletkezésével, fejlődésével és összetételével kapcsolatos rejtélyek egy részét.

Forrás: 
24.hu