Példátlan bolygót fedeztek fel

Kategória: 

Szakértők egy csoportja elsőként talált olyan ép exobolygót, amely egy fehér törpe körül kering – írja az MTI. A felfedezés azt jelenti, hogy a bolygók képesek túlélni gazdacsillaguk halálát.

A Naphoz hasonló objektumok életük végén vörös óriásokká duzzadnak, miközben a környezetükben lévő minden égitestet elnyelnek, majd fehér törpévé omlanak össze. A kutatók eddig valószínűtlennek tartották, hogy bolygók keringhessenek fehér törpék közelében. Bár voltak erre utaló jelek, egészen mostanáig nem tudták bizonyítani ilyen érintetlen égitestek létezését.

Andrew Vanderburg, az amerikai Wisconsini Egyetem kutatója és munkatársai többek között a NASA TESS űrtávcsövének segítségével észlelték a bolygót. A gázóriás 1,4 nap alatt kerüli meg a WD 1856 534 jelű fehér törpét, az exobolygó több mint 14 jupitertömegű.

Ahhoz, hogy egy bolygó ne pusztuljon el, amikor csillaga vörös óriássá duzzad, több mint egy csillagászati egységnyire kell lennie tőle. (Egy csillagászati egység nagyjából 150 millió kilométerrel egyenlő). Egyelőre nem találtak magyarázatot arra, hogy a most felfedezett égitest hogyan került ilyen közeli pályára.

Az, hogy bolygók érintetlenül túlélhetik csillaguk halálát, sokat ígérő jövőbeli feladatot ad a szakértőknek.

Most már kereshetünk más, kisebb bolygókat is a csillagmagok körül

– mondta Vanderburg.

A TESS a jövőben olyan kőzetbolygókat fog keresni, amelyek fehér törpék körül keringenek. „Mi van akkor, ha egy csillag halála nem jelenti a csillag körüli bolygón lévő élet végét? Folytatódhatna tovább az élet akkor is, amikor kihunyt a Nap?” – teszi fel a kérdést Lisa Kaltenegger, a Cornell Egyetem Carl Sagan Intézetének igazgatója.

Forrás: 
24.hu