Végre beindulhat a nagy ufóvadász teleszkóp

Kategória: 

Lassan megnyílik a csillagászok előtt a kínai ötszáz méter apertúrájú rádióteleszkóp, a Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST), amely nagy segítség lesz majd az űrből érkező gravitációs hullámok vadászatában és a misztikus gyors rádiókitörések vizsgálatában is.

Az óriási teleszkóp a világ legnagyobb egytányéros rádiótávcsöve, Kína déli részén, Kujcsou tartományban fekszik. Mivel ilyet még nem építettek, a teleszkóp megalkotása és összeszerelése új kihívásokat fektetett a kutatók elé, ezért tartott ilyen sokáig megépíteni: 2011 márciusában kezdték, és 2016 júliusában fejezték be. Azóta a különböző tesztelések zajlottak.

Fotó: Ou Dongqu / XINHUA

A FAST komolyan előre fogja lendíteni a csillagászat tudományát, sőt, még akár a földönkívüli élet megtalálásában is segítségünkre lehet majd. Persze ez nem lesz gyors folyamat, hiszen a világűrből érkező jelek 99 százaléka egyszerű zaj – ha valami érdekeset találnak a kutatók, azt a maradék 1 százalékból kell kisajtolniuk – írja a Space.com. A FAST azonban már most letett az asztalra némi értékes eredményt: 99 gyorsan pörgő neutroncsillagot azonosított, amelyek közül több mint 30 különösen gyorsan mozog.

A FAST érzékelői nagyon érzékenyek, ezért fontos tudományos méréseket lehet majd vele végezni. A távcső annak a nemzetközi együttműködésnek is részese lesz, mely a galaxison keresztülsöprő téridő-hullámzásokat keresi. Az International Pulsar Timing Array kollaborációban a világ különböző pontjain elhelyezkedő rádióteleszkópjaival

folyamatosan monitorozzák pulzárok szabályos felvillanásait,

miközben olyan, több pulzárra koordinált időbeli elcsúszásokat keresnek, melyeket az alacsony frekvenciájú gravitációs hullámok rajtunk történő áthaladásai okoznak. 2030-ra a FAST-nak várhatóan elegendő érzékeny mérése lesz ahhoz, hogy egyedi gravitációs hullámforrásokat is tanulmányozhassunk, mint például szupernagy tömegű fekete lyukak ütközései – írja a csillagászat.hu.

Ezen kívül az exobolygó-kutatásban is nagyon hasznos lesz a távcső, valamint mérni tudja majd a gyors rádiókitöréseket, amelyekről eddig még vajmi keveset tudunk.

Forrás: 
24.hu