Sikeres volt az első, kizárólag nőkkel végzett űrséta

Kategória: 

Hét órán és 17 percen keresztül tartott az űrséta, amit az űrkutatás történetében először kizárólag nők hajtottak végre, írja a New York Times.

 

Az űrsétán Jessica Meir és Christina Koch vett részt. A feladatuk az volt, hogy kicseréljenek egy teljesítményszabályozót a nemzetközi űrállomáson. A munkát a NASA honlapján élőben közvetítették.

Christina Koch és Jessica Meir

Fotó: Josh Valcarcel / MTI / EPA

Még a munka közben kaptak egy telefonhívást az Egyesült Államok elnökétől, Donald Trumptól, aki többször is bátraknak hívta az asztronautákat, illetve elmondta, hogy ez az első alkalom, hogy egy nő jár az űrállomás külsején. Ez természetesen nem volt igaz, ez volt a 15. alkalom, hogy nő vett részt egy űrsétán, de eddig mindig egy férfivel voltak párban. Meir el is mondta az élő telefonbeszélgetés közben, hogy nem akar túl sok elismerést ezért bezsebelni, mert voltak előttük bőven.

Meir és Koch eredeti feladata az lett volna, hogy lítiumion elemeket cseréljenek ki az űrállomás felszínén, de végül a 19 éve működő, múlt héten meghibásodó teljesítményszabályozót kellett kicserélniük.

A NASA eredetileg idén márciusra tervezte a női űrsétát, de ez végül mindenféle ruházati malőrök miatt elmaradt.

Forrás: 
Index