Az USA-t és Indiát is meteoritok érték el

Kategória: 

Egy futball-labda nagyságú meteorit érhette el a felszínt Indiában – írja a USA Today. Az objektum Kelet-Indiában, a Bihar állambeli Mahadeva közelében csapódott be helyi idő szerint hétfő délután. Eközben  a Föld másik felén, helyi idő szerint szerda hajnalban hatalmas tűzgömb tűnt fel az ontariói Bancroft közelében.

Meteorit csapódott be Indiában

Egy futball-labda nagyságú meteorit érhette el a felszínt Indiában – írja a USA Today. Az objektum Kelet-Indiában, a Bihar állambeli Mahadeva közelében csapódott be helyi idő szerint hétfő délután. Az állítólagos meteorit által kialakított kráterről kép is készült.

Fotó: STR / AFP

A Bihari Főminiszteri Hivatal közleménye alapján a kőzet nagyjából 13 kilogrammos, és mágneses. Nitis Kumar főminiszter szerint a meteoritot a Bihari Múzeumban tárolják, de át fogják szállítani a Szrikrisna Tudományos Központba, hogy jobban tanulmányozhassák.

Meteoritoknak azokat az űrobjektumokat nevezzük, amelyek képesek áthaladni a légkörön, és elérni a felszínt. A meteoritok vizsgálata hozzájárulhat a Naprendszer fejlődésének alaposabb megismeréséhez.

Hatalmas tűzgömb világította meg az eget

Helyi idő szerint szerda hajnalban hatalmas tűzgömb tűnt fel az ontariói Bancroft közelében – írja a Live Science. Az eseményt a Nyugat-Ontariói Egyetem kamerarendszere rögzítette. A látványos meteor nagyjából 400 ezerszer volt halványabb a Napnál, tehát megközelítőleg olyan fényes lehetett, mint a telihold.

Bár a tűzgömb hatalmas volt, az elégő objektum a becslések alapján csupán 30 centiméter átmérőjű lehetett.

Peter Brown, az egyetem szakértője szerint a felrobbanó meteorból számos kisebb törmelék érhette el Bancroft környékén a felszínt.

A kutatók szerint a tűzgömb meglehetősen alacsonyan, 93 kilométeres magasságban jelent meg az Ontario-tó fölött. A meteor végül Bancroft közelében égett el teljesen. A szakértők arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben meteoritokra bukkannak, értesítsék az egyetemet.

Forrás: 
24.hu nyomán ParaHír