Folyamatosan zsugorodik a Hold

Kategória: 

A NASA friss adatai alapján lassan, de folyamatosan zsugorodik a Hold – írja az Independent. A szakértők korábban is tudták, hogy a távoli múltban, amikor az égitest belseje lehűlt, csökkent a mérete, az új kutatás szerint azonban a zsugorodás még ma is megfigyelhető, a felszínen található törések mentén ráadásul rengések is kialakulnak. Ahogy a méret alakul, a kéreg mozogni kezd, és szirtek alakulnak ki.

Az új vizsgálatban a szakértők az 1960-1970-es években gyűjtött szeizmikus adatokat elemezték, hogy magyarázatot találjanak a holdrengésekre. Az így létrehozott szeizmikus térképet aztán összevetették a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszonda által 2010-ben készített felvételekkel.

Az eredmények alapján legalább nyolc rengést a mélyben mozgó lemezek idéztek elő. Eddig a legtöbb kutató úgy gondolta, hogy a rezgéseket becsapódó aszteroidák hozták létre.

A friss tanulmány azt bizonyítja, hogy a Hold tektonikailag még ma is aktív.

Bár holdrengéseket 1977 óta nem mértek, a felszín arról árulkodik, hogy az események még most is előfordulnak. Nicholas Schmerr, a Marylandi Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint az 1970-es években észlelt rengések igen közel voltak az LRO képein látható törésekhez, melyek még ma is aktívak lehetnek.

Az események többségét akkor észlelték, amikor az égitest pályáján a Földtől legtávolabbi pontján volt. Bolygónk gravitációs mezeje ekkor megzavarhatja a holdkéreg egyensúlyát.

A szakértők következő célja az, hogy ismét megmérjék a holdrezgéseket, ezzel ugyanis jobban megérthetik természetüket.

Forrás: 
24.hu