Több mint 10 krátert robbantott a Ryugu kisbolygón a Hajabusza-2

Kategória: 

Tíz másik krátert is robbantott a célul kitűzött kráteren kívül a Ryugu kisbolygón a Hajabusza-2 űrszonda áprilisban - közölte a JAXA japán űrkutatási hivatal.

 

 

Robbantással vizsgálják a Ryugu kisbolygó felszínét

A robbantás az élet eredetét kutató és a Naprendszer fejlődését vizsgáló misszió részeként történt. Ez volt az első ilyen jellegű kísérlet a világon. Amikor a szonda kicsiny, kúpformájú eszköze (Small Carry-on Impactor, SCI) április 5-én robbantott a kisbolygó felszínén, a műszer szétszóródott töredékei további, mintegy egyméteres átmérőjű krátereket hoztak létre a talajban.

Kő és homok repült fel a Ryugu kisbolygón miután a Hayabusa2 lövedéket lőtt ki a felszínére februárban, hogy az felszálljon és mintát gyűjtsenek.

Az újonnan felfedezett kráterek és a korábban megfigyelt "eredeti" kráter - mely mintegy 2-3 méter mély, átmérője pedig 10 méteres -

várhatóan segíteni fogja a tudósokat az aszteroida felszínének megismerésébenés korának megbecslésében.

A JAXA tovább folytatja a Ryugu felszínének vizsgálatát abban a reményben, hogy júniusra megfelelő helyet találnak a Hajabusza-2 számára, hogy egy, a februárihoz hasonló eljárással talajmintákat gyűjtsön.

Ryugu (japánul:Sárkány Palotája) földközeli kisbolygó felszínén robbantott a Hajabusa2 (japánul: Sólyom)  űrszonda. A Ryugu egy 800-900 méteres űrszikla.

Februárban a Hajabusza-2 landolt az egy kilométer széles aszteroida felszínén. A mindössze néhány másodperces művelet során a Hajabusza-2 kiengedett egy csövet és másodpercenként 300 méteres sebességgel

tantálsörétet lőtt ki a kisbolygó felszínére,

hogy a felverődő por- és kőzetszemcséket begyűjtse egy mintagyűjtő csővel és elküldje a Földre.

A Hayabusa2 űrszonda

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda júniusban érte el a Földtől 340 millió kilométerre lévő aszteroidát. Szeptemberben és októberben már sikeresen a fedélzetére bocsátott három kutatórobotot.

A robotok azóta is folyamatosan küldik az adatokat a földi űrközpontba,

felvételeket készítenek az aszteroidáról és mérik a felszíni hőmérsékletet. A tervek szerint a Hajabusza-2 2020 végén tér vissza a Földre.

Forrás: 
MTI