Látta a fotót a fekete lyukról? Ha megnézi kizoomolva, elakad a szava

Kategória: 

A NASA Chandra nevű űrtávcsöve 1000 fényévnél is nagyobb területet felölelő fotót készített a Messier 87 galaxis közepén található fekete lyukról.

Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy április 10-e történelmi pillanat volt az emberiség számára. A kutatók két éven át dolgoztak azon, hogy elkészüljön az első fotó egy fekete lyukról, alig több mint egy hete pedig végre előálltak a nagy eredménnyel. Az Eseményhorizont Teleszkóp (Event Horizon Telescope, EHT) adataiból összeállított kép valóban fantasztikus lett, a NASA azonban most még egy ennél is lenyűgözőbb felvételt mutatott be.

Míg az EHT képe a Szűz csillagképben lévő Messier 87-es óriásgalaxis közepén található fekete lyukat ábrázolja "közvetlen közelről", addig a Chandra űrtávcső által megalkotott fotó megmutatja a terület távolabb eső részeit is. A kutatók szerint az űreszköz a fekete lyuk körüli intenzív mágneses- és gravitációs mező által "kilövelt" részecskéket is látja. Ezek nagyjából 1000 fényévre találhatók a galaxis középpontjától, és úgy ragyognak, mint egy tűzijáték.

© NASA
Forrás: 
HVG