Közeli képeken a Szaturnusz gyűrűi közt megbújó miniholdak

Kategória: 

Hegynek óriásiak lennének, holdnak viszont parányiak a Szaturnusz gyűrűi közt megbújó égitestek, amiket még a közelben elszáguldó Cassini űrszonda fényképezett le 2017-ben. A miniholdakról szóló tanulmány viszont csak a héten jelent a Science tudományos lapban.

PAN, DAPHNIS, ATLAS, PANDORA ÉS EPIMETHEUS

– ezek a holdak nevei. A 8-116 kilométer átmérőjű holdak közt vannak gömbölyűek, krumpliformájúak és csészealj alakúak, és a gyűrűk közti szünetekben találhatók meg. A Cassini űrszonda pályafutása is ott, a gyűrűk közt ért véget 2017. szeptember 13-án, miután 13 éven át röpködött a Szaturnusz közelében.

Fotó: Caltech/Space Science Institute / NASA-JPL

A tanulmány megerősíti azt az elterjedt vélekedést, hogy a Szaturnusz gyűrűi és holdjai ugyanabból az űrbéli testből származnak, és egy ütközés következtében szakadtak aprócska darabokra. A legnagyobb ilyen darabokból lettek a gyűrű holdjai, amelyek folyamatosan gyűjtik be a kisebb törmelékeket, ez a magyarázat a gyűrűk közti kihagyásokra.

Eddig négyezer tudományos cikk született a Cassini által rögzített adatok alapján, és még korántsem ért véget a munka, bőven vár még felfedezni való a tudósokra.

Forrás: 
Index