Hatalmas aszteroida csapódhat a Földbe néhány éven belül

Kategória: 
Egy hatalmas aszteroida tart a Föld felé, amely a számítások alapján 2023-ban akár bolygónkkal is találkozhat.
 

A NASA adatai alapján az objektum 62 potenciális pályán haladva találkozhat a Földdel – írja a Express. Az elkövetkező 100 év során rendkívül kis valószínűséggel ugyan, de az aszteroida valamelyik útvonalon haladva bolygónk légkörét is elérheti.

A 213 méter széles, 2018 LF16 jelű égitestet legutóbb idén júniusban figyelték meg. Az akkor gyűjtött adatok alapján a NASA Jet Propulsion Laboratory csapata megállapította, hogy az objektum fenyegetést jelenthet a Földre. A becslések alapján a 2018 LF16 napjaink és 2117 között több tucat potenciális pályán csapódhat bolygónkba.

Az első lehetséges ütközés 2023 augusztus 8-án következhet be.

A közeli jövőben a további lehetséges becsapódások 2024. augusztus 3-án, illetve 2025. augusztus 1-én jöhetnek el.

Bár van lehetőség a találkozásra, az ütközés valószínűsége így is igen csekély: 1 a 30 millióhoz az esély arra, hogy az égitest valamelyik pályán eltalálja bolygónkat. A sok lehetséges ütközési útvonal miatt azonban a 2018 LF16 így is potenciálisan veszélyesnek számít.

Amennyiben az aszteroida eltalálná a Földet, 50 megatonnás robbanást idézne elő. Ez minden idők legpusztítóbb nukleáris fegyverének, a szovjet Cár-bomba erejének felel meg. Ahhoz, hogy egy kisbolygó globális pusztítást idézzen elő, az objektumnak legalább 10 kilométer szélesnek kéne lennie.

 
Forrás: 
24.hu