Óriási „szökőkútra" bukkantak a világűrben

Kategória: 
Csillagászok egy csoportja óriási „szökőkutat" azonosított egy egymilliárd fényévre fekvő galaxisban. A szökőkút egy olyan fekete lyuk, amely hatalmas mennyiségű gázt lök ki magából.
 

A Grant Tremblay, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa által vezetett csapat az Atacama Large Millimeter Array (ALMA) és a Very Large Telescope (VLT) segítségével figyelt meg egy viszonylag közeli galaxishalmazt, az Abell 2597-et – írja az IFLScience.

A csoport legfényesebb rendszerét vizsgálva a szakértők felfedezték, hogy a galaxis magjában található 100 ezer fényév átmérőjű fekete lyuk molekuláris gázt lövell ki magából, a gáz pedig utóbb visszahullik az objektumba.

A szakértők korábban nem láttak ilyen hatalmas galaktikus szökőkutat.

Tremblay szerint valószínűleg ez az első olyan rendszer, melyben egyszerre sikerült egy fekete lyukba áramló, és az objektumból kiáradó molekuláris gáz nyomára bukkanni.

Az óriásgalaxis közepén található szupermasszív fekete lyuk olyan, mint egy szökőkút mechanikus szivattyúja

– nyilatkozta a kutató.

Bár a fekete lyuk kilöki magából az anyagot, a gáz nem képes kilépni az objektum gravitációs mezejéből, így visszaesik. A folyamat önszabályzó, a visszaáramló gáz energiát biztosít a fekete lyuknak, amely így képes újabb adag anyagot kibocsátani.

Composite image of the Abell 2597 galaxy cluster showing the fountain-like flow of gas powered by the supermassive black hole in the central galaxy. The yellow is ALMA data showing cold gas. The red is data from the MUSE instrument on ESO’s Very Large Telescope showing the hot hydrogen gas in the same region. The blue-purple is the extended hot, ionized gas as imaged by the Chandra X-ray Observatory. The yellow ALMA data shows infalling material and the red MUSE data shows material launched in a vast spout by the black hole.

Kép: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Tremblay et al.; NRAO/AUI/NSF, B. Saxton; NASA/Chandra; ESO/VLT

A becslések alapján a szökőkút 3 milliárd naptömegyni anyagot tartalmaz, a kilőtt gáz rendkívül forró, a beáramló anyag ugyanakkor igen hideg, -260 Celsius-fokos. A friss adatok szerint az efféle folyamat gyakori lehet az Univerzumban, a hasonló események vizsgálata pedig segíthet a galaxisformálódás alaposabb megértésében.

Forrás: 
24.hu