Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/var/www/clients/client1/web449/web/includes/menu.inc 2404 sor).

Élet lehetett az ősi Marson

Kategória: 
Egy új tanulmány szerint az ősi Mars felszíne alatt elegendő energiaforrás volt ahhoz, hogy hosszú időn át táplálja a potenciális létformákat.
 

Jesse Tarnas, a Brown Egyetem hallgatója csapatával arra jutott, hogy az ősi Mars természetes sugárzása miatt a  mélyben található víz alkotóelemeire bomlott – írja a Space.com. Így hidrogén keletkezett, melyet a vörös bolygó potenciális mikroorganizmusai több százmillió éven át energiaként hasznosíthattak.

Tarnas szerint egyszerű fizikai és kémiai számításokkal igazolták, hogy egykor a Mars talajban elegendő hidrogén volt a globális felszín alatti bioszféra ellátásához.

Ebben a lakható régióban a körülmények hasonlóak lehettek azokhoz a földi helyekhez, ahol a felszín alatti élet jelen van

– mondta Tarnas.

A kutatók a NASA Mars Odyssey nevű szondájának adatait használták fel a vizsgálat során. A szakértők a radioaktív tórium, kálium és urán nyomait keresték. Mivel ezen elemek bomlási ideje ismert, a csapat következtetni tudott arra, hogy milyen állapotok uralkodtak a vörös bolygón a távoli múltban. A kutatók emellett a marsköpeny sűrűségét is felmérték, illetve geotermikus és klimatikus modelleket is segítségül hívtak.

A szakértők így becslést tudtak adni arra, hogy mennyi víz állt rendelkezésre az égitesten fiatalkorában.

Az elemzés alapján arra jutottak, hogy mintegy 4 milliárd évvel ezelőtt egy több kilométer vastag élhető zóna lehetett a Mars felszíne alatt.

A csapat szerint ebben a régióban akkor is előfordulhattak organizmusok, ha a felszínen egyébként barátságtalan, fagyos körülmények uralkodtak.

Forrás: 
24.hu