A Földön kívüli élet kutatására kell a NASA-nak koncentrálnia

Kategória: 
A NASA-nak több pénzből nagyobb űrtávcsöveket kell építenie a jelenlegieknél a még hatékonyabb bolygókutatáshoz és a Földön kívüli élet felleléséhez – állapítja meg egy friss amerikai kongresszusi jelentés.
 
 

Az amerikai tudományos akadémia jelentése korszakváltást jelent a kommentárok szerint.

 

Az emberiség évszázadok vagy inkább évezredek óta szeretnék kifürkészni, hogy van-e élet a Földön kívül. Most itt a lehetőség, hogy húsz éven belül választ találjunk erre a kérdésre

– mondja David Charbonneau a Harvard Egyetem csillagásza.

A jelentés úgy fogalmazza meg a NASA előtt álló prioritásokat, hogy azok elsősorban ezt, az exobolygó-kutatást segítsék elő. Ennek érdekében olyan nagy hatótávolságú űrtávcsövek és földi távcsövek építését szorgalmazzák, melyekkel közvetlenül lehet megfigyelni a Naprendszeren kívüli bolygókat.

Ez rendkívül költséges, amit főleg annak fényében nehéz átverni az amerikai költségvetésen, hogy a mostani hasonló nagyprojekt, a Webb-űrtávcső építése jóval lassabban halad (most 2021 a céldátum) és jóval költségesebb az eredetileg tervezettnél.

A Webb-űrrtávcső egy látványterven

A Webb-űrrtávcső egy látványterven

Fotó: Astrium

A mostani jelentés a bolygókutatás tágabb céljai között kifejezetten szorgalmazza a földön kívüli élet, valamint a potenciálisan lakható bolygók keresését.

Forrás: 
Index