Enyhült a porvihar a Marson, 45 napja lesz hazatelefonálni az Opportunitynek

Kategória: 

A NASA megfigyelése szerint az Opportunity 3000 km-es körzetében már nincs porvihar, így csak idő kérdése, hogy kitisztuljon felette az ég és újra használni tudja a napelemeit.

Kétség kívül állíthatjuk, hogy a NASA eddigi történetének egyik legnagyobb sikere az Opportunity nevű marsjáró küldetése. Az amerikai tudósok által útnak indított rover 2004. január 25-én landolt a Mars felszínén, és az eredeti tervek alapján 90 napig tartott volna a szolgálata – a számítások szerint ugyanis ennyi idő alatt lepte volna be annyira a marsi por a napelemeit, hogy ne tudja tölteni az egységeit. Csakhogy a bolygó légköri aktivitása újra és újra megtisztította a paneleket, így már több mint 14 éve járja a Mars felszínét. Most azonban komoly gondban van vele a NASA.

Az Opportunity még a májusban került bajba, a Mars felszínének jelentős részét ugyanis egy 2007 óta nem látott porvihar borította be. Emiatt elsötétült az ég a marsjáró felett, ami miatt a napelemeivel nem tudja feltölteni magát. Utoljára június 10-én érkezett üzenet az Opportunitytől, ami miatt félő, hogy örökre elveszik a kapcsolat a roverrel. Jó hír azonban, hogy a NASA megfigyelése szerint a marsjáró 3000 km-es körzetében nincs aktív vihartevékenység, így már csak azt kell megvárni, hogy a légkör átlátszatlanságot jellemző τ (tau) értéke 1,5 alá csökkenjen. Ha ez megtörténik, a marsjárónak 45 napja lesz rá, hogy ismét felvegye a kapcsolatot a földi irányítással.

A tau-szint a marsi légkörben található por- és egyéb részecskék mennyiségével függ össze. Az 1,5-es tau-érték alatt már kellően tiszta lenne az ég ahhoz, hogy a marsjáró napeleme elkezdjen áramot termelni, ezért a szaekmberek bíznak benne, hogy az említett 45 napos időablakon belül bejelentkezik majd az eszköz. Ellenkező esetben viszont le kell állítaniuk az aktív megfigyelését. Ez nem azt jelenti, hogy végleg lemondanánk az Opportunityről, csupán azt, hogy nem küldenek neki több üzenetet, inkább arra várnak majd néhány hónapig, hogy a marsjáró jelentkezzen be.

Persze az is lehet, hogy a marsi légkör hiába fújja majd le a port a napelemekről, mert az eszköz más rendszerei is kritikus károkat szenvedtek. Ha ez így van, akkor valószínűleg örökre elhallgat majd az Opportunity, és csak akkor hallunk majd felőle legközelebb, amikor az első ember landol a Marson.

Forrás: 
HVG