Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet

Kategória: 
A 2016 NF23 jelű aszteroida a jövő héten fog elszáguldani bolygónk mellett. Az objektum meglehetősen nagy, a becslések alapján nagyjából akkora, mint egy Boeing 747.
 

A 2016 NF23 a számítások alapján augusztus 29-én mintegy 4.8 millió kilométerre lesz a Földtől – írja a Daily Mail. Ez 00,3 csillagászati egységnek (CsE) felel meg. (Egy csillagászati egység a Nap és a Föld átlagos távolságával egyenlő.)

Az égitest nagyjából 32 ezer kilométer per órás sebességgel halad, és a potenciálisan veszélyes objektumok közé tartozik. Ebbe a kategóriában olyan égitesteket sorolnak be, melyek keringésük során 0,05 CsE-nél közelebb kerülnek bolygónkhoz, fényességük pedig eléri a 22 magnitúdót. Az augusztus végén érkező objektum fényessége 22,9 magnitúdó, így megfelel a kategóriának.

Az űrhivatal folyamatosan figyeli az aszteroidát a többi földközeli objektummal együtt, hogy kiderítsék, valóban veszélyeztetik-e a Földet.

A NASA szerint a 2016 NF23 70-160 méter széles lehet.

Átmérője tehát legalább akkora, mint egy Boeing 747 hossza. Az égitest egyébként az Aten aszteroidaosztályba tartozik.

A NASA az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektet a 2016 NF23-hoz hasonló földközeli objektumok megfigyelésére. A becslések alapján ugyanis a legnagyobb, 1 kilométernél szélesebb égitestek 90 százalékát már azonosították. Ezzel szemben a kisebb potenciálisan veszélyes aszteroidák csupán 10 százaléka ismert.

Forrás: 
24.hu