Élet lehet a Jupiter holdján

Kategória: 

A Jupiter Europa nevű holdján van a legnagyobb esély az életre a NASA új vezető kutatója, James Green szerint.

Ha összetett életet keresünk, véleményem szerint a legnagyobb eséllyel azt az Europán találhatunk"- mondta a szakértő Bécsben. Az Europát jégkéreg borítja, mely alatt óceán húzódik. Ebben valószínűleg kétszer annyi víz van, mint a Földön. A jégben kialakuló vetődések révén nemcsak gejzírek, hanem vízből, valamint vízgőzből álló "falak" is kilövellnek - mondta Green, akit áprilisban neveztek ki az amerikai űrkutatási hivatal vezető kutatójává.

A Jupiter Europa nevű holdja felszínét jégpáncél borítja. A jégkéreg alatt azonban folyékony víz alkotta óceánt tételeznek fel a tudósok

FORRÁS: NASA/JPL/TED STRYK

A héten Bécsben az ENSZ Világűrirodájának (UNOOSA) konferenciáján vesz részt. A 4,5 milliárd éves Európa jégkérge a földi lemeztektonikához hasonlóan mozog.

Úgy véljük, hogy a víz mellett az élet minden alapelemét birtokolja, sok ideje volt és ezért remek esélyek vannak arra, hogy élet alakult ki rajta - nemcsak az élet egyszerű, hanem összetett formái is"- fogalmazott Green a bécsi Természettudományi Múzeumban diákok előtt tartott beszédében.

Ahhoz, hogy életet keressenek az Europán, landolni kell a felszínén, a holdjárónak le kell másznia az egyik jéghasadékon, hogy elérje a vizet, és a víz és jég határán keressen életre utaló nyomokat. Az Antarktiszról ugyanis tudni, hogy éppen az ilyen zónák kedveznek az élet kialakulásának.

A Jupiter a Juno űrszondával (kompozíciós kép)

FORRÁS: SCIENCE PHOTO LIBRARY/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA

Mivel a Jupiter világos infravörös fényben "világít", elképzelhető, hogy az óceánban létező élet megtanulta érzékelni a jégkérgen áttörő fényt - véli Green. Az Europa feltérképezése még a kezdeteknél jár. A NASA a 2020-as évek elejére tervezi a Clipper nevű missziója indítását a Jupiter-holdra.



ParaHír Könyvajánló: Nemere István: EGYIPTOM TITKAI 

A könyv alcíme sokat elárul: „Piramisok, fáraók, idegenek". Elsősorban a piramisok keletkezésének rejtélyeit feszegeti a szerző, de szóba kerülnek az ókori ország és társadalom egyéb titkai is. Erénye, hogy már a huszonegyedik századi felfedezéseket is tárgyalja, sőt pellengérre állítja azt az egyiptomi tudóst, aki a világ tévéműsoraiban többször leszerepelt és sarlatánnak bizonyult.

 

Érdekelne a könyv? << KATT >>



A Jupiter körberepülésekor tucatnyi alkalommal fog a szonda elszállni az Európa előtt, nagy felbontású kamerájával megfigyeli a felszínt és lehetséges leszállóhelyeket keres. A vízkitörések felett elemzi a kilökődő anyag összetételét, radarjával meghatározza a jég vastagságát. Vélhetően a 2030-as években juthat el egy holdjáró a jég alá.

Az élet azonban nem feltétlenül olyan formában létezik, mint a Földön. A földitől teljesen eltérő életforma létezésére remek jelölt a Titán is, a Szaturnusz holdja.Ez a Föld mellett a Naprendszer egyetlen égiteste, amelynek felszínén folyadék van. Ez azonban nem víz, hanem folyékony metán.

A Szaturnusz holdjának, a Titánnak a feltételezett belső szerkezete

FORRÁS: NASA

Egy egész tudományterület foglalkozik az úgynevezett Weird Life (különös élet) kérdésével, amely az élet földitől teljesen eltérő formája, a metánon mint oldószeren alapul. Egyelőre nem léteznek elképzelések arról, hogyan működnek ilyen körülmények között a sejtek vagy az anyagcsere.

"Még ha ezek teljesen más körülmények is, a Titán 4,5 milliárd éve létezik, tehát ha kialakult az élet kezdete, elég ideje volt arra, hogy ki is fejlődjön" - mondta Green.

Forrás: 
ORIGO