Három kölyökbolygót észleltek egy újonnan született csillag körül

Kategória: 

Csillagászok két független csoportja is bizonyítékot talált három kölyökbolygó létezésére egy gyermekcsillag körül egy új bolygókutató módszer alkalmazásával.

A csillagászok a chilei Atacama-sivatagban lévő rádiótávcső-rendszerrel három különálló hullámzást azonosítottak a HD 163296 jelű csillag gázokkal teli korongjában, ami a legerősebb bizonyíték arra, hogy újonnan formálódott bolygók keringenek körülötte. A HB 163296 jelű csillag mintegy négymillió éves és 330 fényévnyire van a Földtől a Nyilas csillagkép irányában.

Megvizsgáltuk a csillag úgynevezett protoplanetáris korongjában lévő gáz kismértékű mozgását. Ezzel a teljesen új megközelítéssel felfedezhetünk néhányat galaxisunk legifjabb bolygói közül"- mondta Richard Teague, a Michigani Egyetem csillagásza, az Astrophysical Journal Letters folyóiratban közzétett egyik tanulmány vezetője szerzője.

Ahelyett, hogy a protoplanetáris korongban lévő szilárd részecskékre összpontosítottak volna, a csillagászok a korongban lévő szén-monoxid gáz mozgását és eloszlását vizsgálták.A protoplanetáris korong a fiatal csillagok körül kialakuló, úgynevezett akkréciós korong, amelyben gázok és szilárd részecskék keringenek. Ezen részecskék idővel - néhány millió év alatt - bolygókká állnak össze. A Földhöz hasonló bolygók összeállása 20-30 millió évet is igénybe vehet.ParaHír Könyvajánló:  Steve Berry: A templomosok öröksége

Cotton Malone, az amerikai igazságügyi minisztérium volt különleges ügynöke, antikvárium- tulajdonosként egy közel ezeréves titok nyomába ered. A templomos lovagok valaha olyan tudás birtokában voltak, amellyel még magát a római pápát is markukban tartották. A Nagymester felügyelete alatt a lovagrend tagjai a hétpecsétes titkot akár életük árán is megőrizték, hiszen ha kitudódott volna, alapjaiban rengethette volna meg a keresztény vallást és a világrendet.

A templomosok elveszett kincsei és titkai egy elvetemült orgyilkos-sereget irányító megszállott érdeklődését is felkeltik, aki megszerzi a kód megfejtéséhez szükséges térképet. Gyilkosság, cselszövés, politikai manipuláció, és könyörtelen hajsza a tudásért.

Steve Berry, a történelmi thriller nagymestere egy tudós alaposságával bogozza ki múltbéli események, legendák korunkig ható szövevényét. A New York Times bestsellerszerzője. Regényeit 40 nyelvre fordítják, 51 országban, több mint húszmillió példányban.

Érdekelne a könyv? << KATT >>A szén-dioxid molekulák nagyon jellegzetes milliméter-hullámhosszú fényt bocsátnak ki, és a hullámhossz apró változásai betekintést adnak a korongban lévő gáz mozgásába. Ha a korongban nem keringenek bolygók, a gáz nagyon egyszerűen, meghatározható módon mozog a csillag körül, ez a Kepler-rotáció.Ebben a különben rendesen mozgó gázban egy olyan, viszonylag nagytömegű objektum, mint egy bolygó, lokalizált hullámzást idéz elő"- mondta Christophe Pinte, az ausztráliai Monash Egyetem kutatója, a másik tanulmány vezető szerzője.

A Teague által vezetett kutatócsoport két távoli bolygószerű mozgást észlelt a korongban, az egyik mintegy 80 csillagászati egységre (AU), a másik mintegy 140 csillagászati egységre van a csillagtól.
A Pinte által vezetett csillagászok egy harmadik bolygót is azonosítottak 260 csillagászati egységre a csillagtól. A tudósok számításai szerint mindhárom bolygó a Jupiterhez hasonló tömegű. Egy csillagászati egység a Föld és a Nap közötti átlagos távolság, ami körülbelül 150 millió kilométer.

Forrás: 
MTI