Megdöbbentek, amikor kiszámították a Tejútrendszer tömegét

Kategória: 

A Tejútrendszer tömege 960 milliárd Nap tömegével egyenlő - állapította meg egy arizonai kutatócsoport egy új mérési módszer segítségével. Ekta Patek, a Tucsonban lévő Arizonai Egyetem kutatója és csapata eredményeit a The Astrophysical Journal című szaklapban mutatta be.

A csillagászok a Tejútrendszer és más galaxisok össztömegének lehető legpontosabb megmérésének módját keresték. Nem pusztán a galaxisban lévő csillagokról van szó, hiszen a Tejútrendszer tömegének csupán 15 százalékát alkotják a csillagok, 85 százalékát az úgynevezett sötét anyag teszi ki.

Szatellitgalaxis beolvadása a Tejútrendszerbe - művészi elképzelés

FORRÁS: NASA/JPL-CALTECH/R. HURT/SSC/CALTECH

A sötét anyag a modern fizika legnagyobb rejtélyei közé tartozik. Az univerzum nagy része ebből a titokzatos anyagból áll, amelyet a kutatóknak még nem sikerült közvetlenül bizonyítaniuk, csak közvetett bizonyítékokat találtak létezésére. Nyilvánvalóan ez az anyag tartja össze a galaxisokat, amelyek forgómozgásuk miatt gyakorlatilag szétrepülnének: plusz tömeget ad nekik.

A sötét anyag valószínűleg ötször gyakoribb, mint a normál anyag, de nem bocsát ki fényt vagy érzékelhető sugárzást, csupán gravitációs hatása észlelhető.ParaHír Könyvajánló:  Steve Berry: A templomosok öröksége

Cotton Malone, az amerikai igazságügyi minisztérium volt különleges ügynöke, antikvárium- tulajdonosként egy közel ezeréves titok nyomába ered. A templomos lovagok valaha olyan tudás birtokában voltak, amellyel még magát a római pápát is markukban tartották. A Nagymester felügyelete alatt a lovagrend tagjai a hétpecsétes titkot akár életük árán is megőrizték, hiszen ha kitudódott volna, alapjaiban rengethette volna meg a keresztény vallást és a világrendet.

A templomosok elveszett kincsei és titkai egy elvetemült orgyilkos-sereget irányító megszállott érdeklődését is felkeltik, aki megszerzi a kód megfejtéséhez szükséges térképet. Gyilkosság, cselszövés, politikai manipuláció, és könyörtelen hajsza a tudásért.

Steve Berry, a történelmi thriller nagymestere egy tudós alaposságával bogozza ki múltbéli események, legendák korunkig ható szövevényét. A New York Times bestsellerszerzője. Regényeit 40 nyelvre fordítják, 51 országban, több mint húszmillió példányban.

Érdekelne a könyv? << KATT >>Patel és kollégái a Tejútrendszer 50 úgynevezett szatellitgalaxisa közül kilenc impulzusnyomatékát, más néven perdületét mérték meg. Az impluzusnyomaték a galaxis tömegéből, sebességéből és pályájának középpontjától mért távolságából adódó érték, mely külső behatás nélkül sohasem változik.

Tejútrendszerünk legnagyobb szomszédja az Androméda-galaxis. Mellette két szatellitgalaxist lehet megfigyelni

FORRÁS: ADAM BLOCK/UNIVERSITY OF ARIZONA

A tudósok méréseiket egy átfogó számítógépes modellel kombinálták és ezzel a módszerrel nagy pontossággal meghatározták galaxisunk nehézségi erejét és ezzel tömegét is: eredményeik szerint a Tejútrendszer tömege a Nap tömegének 960 milliárdszorosa. Korábbi becslések 700 milliárd és 2 billió naptömeg közé helyezték ezt az értéket.

Mivel a legtöbb galaxis körül kisebb szatellitgalaxisok keringenek, ez a módszer alkalmas más galaxisok megmérésére is. A módszerrel alátámaszthatók azok a becslések is, melyek szerint az Androméda galaxis, amely a Tejútrendszer felé tart és 4,5 milliárd éven belül össze fog ütközni a Földnek otthont adó galaxissal, nagyobb tömegű, mint a Tejútrendszer.

Forrás: 
MTI