Csütörtökön kiderül, milyen érdekességre bukkant a NASA a Marson

Kategória: 
A NASA szerint a Curiosity marsjáró valami igazán érdekesre bukkant a vörös bolygón. Az űrhivatal csütörtökön fogja ismertetni a legújabb felfedezés részleteit.
 

A NASA szűkszavú közleményéből annyi derül ki, hogy a csütörtöki sajtótájékoztatón a Curiosity legfrissebb adatairól lesz szó. Az eseményen többek közt Paul Mahaffy, a Goddard Űrközpont Naprendszerkutató Központjának igazgatója is jelen lesz. A legújabb felfedezést a Science folyóiratban fogják publikálni, addig az eredmények embargósak. Ez azt jelenti, hogy az űrhivatal a csütörtökön magyar idő szerint este 8-kor kezdődő sajtótájékoztatóig nem fog további részleteket közölni.

A Curiosity 2012 augusztusában érkezett meg a vörös bolygóra, és azóta rengeteg értékes adatot gyűjtötta Marsról, ráadásul látványos felvételeket is készített.ParaHír Könyvajánló: Steve Berry: A templomosok öröksége

Cotton Malone, az amerikai igazságügyi minisztérium volt különleges ügynöke, antikvárium- tulajdonosként egy közel ezeréves titok nyomába ered. A templomos lovagok valaha olyan tudás birtokában voltak, amellyel még magát a római pápát is markukban tartották. A Nagymester felügyelete alatt a lovagrend tagjai a hétpecsétes titkot akár életük árán is megőrizték, hiszen ha kitudódott volna, alapjaiban rengethette volna meg a keresztény vallást és a világrendet.

A templomosok elveszett kincsei és titkai egy elvetemült orgyilkos-sereget irányító megszállott érdeklődését is felkeltik, aki megszerzi a kód megfejtéséhez szükséges térképet. Gyilkosság, cselszövés, politikai manipuláció, és könyörtelen hajsza a tudásért.

Steve Berry, a történelmi thriller nagymestere egy tudós alaposságával bogozza ki múltbéli események, legendák korunkig ható szövevényét. A New York Times bestsellerszerzője. Regényeit 40 nyelvre fordítják, 51 országban, több mint húszmillió példányban.

Érdekelne a könyv? << KATT >> 

Az adatok alapján az EPIC 219217635 a Földtől mintegy 2800 fényévre fekszik. A rendszer két fedési kettősből áll, amelyeknek keringési ideje 3,6, illetve 0,62 nap. A fedési kettősök olyan csillagrendszerek, melyekben az objektumok keringésük során olyan fedést produkálnak, amely alatt összfényességük lecsökken. A becslések alapján az EPIC 219217635 kettőscsillagai egymástól 20 csillagászati egységre fekszenek.

A marsjáró a közelmúltban két év után ismét lefúrt a vörös bolygó talajába, hogy mintákat gyűjtsön. A Curiosity fúróberendezése még 2016 decemberében hibásodott meg, a NASA szakértői pedig két éven át dolgoztak a probléma orvoslásán. A földi irányítás végül egy új fúrási technikát dolgozott ki, melynek lényege, hogy a marsjáró robotkarja segítségével fúr a talajba.

A Curiosity május végén két év után fúrt le ismét a Mars talajába. (kép: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

A Curiosity két miniatűr labort is tartalmaz, így képes ásványtani és kémiai elemezéseket elvégezni a bolygón begyűjtött anyagokon. Bár a szakértőknek május végén sikerült tesztelniük az új fúrási technikát, a mintát csak két héttel később tudták eljuttatni a marsjáró belsejébe.

Mivel a fúrás és a mintagyűjtés a közelmúltban zajlott, nem valószínű, hogy a legújabb eredmények ezekhez kapcsolódnának.

Forrás: 
24.hu