Láthatatlan és halálos veszély rejtőzik a Holdon

Kategória: 

Nagy veszélyt jelenthet a Hold pora az oda látogató asztronauták számára – derítette ki egy új kutatás.

1972-ben az Apollo 17 legénységének egyik tagja, Harrison Schmitt egy séta alkalmával véletlenül holdport hurcolt fel magával a holdkompra. Amikor belélegezte a port erős allergiaszerű roham lett úrrá rajta: egy egész napon át tüsszögött, torka kaparni kezdett, szemei vörössé váltak és könnyeztek.

Egészen mostanáig azt hitték, Schmitt pusztán csak allergiás volt a holdporra, ám most a NASA kutatóinak egy csoportja kiderítette, messze nem ez a helyzet, és bolygónk égi kísérője nagy veszélyt jelent az oda látogatók számára.

A GeoHealth című szakfolyóirat legújabb számában közölt publikáció arról számolt be, hogy a holdpor súlyosan károsítja az emberi sejteket. A laboratóriumban előállított holdporról kimutatták, hogy iszonyatosan mérgező,a tüdő és az agy sejtjeinek 90 százalékát képes elpusztítani.

Mitől olyan veszélyes?

A holdpor nagyban különbözik attól a portól, ami a Földön található. Először is rendkívül éles. Ez annak köszönhető, hogy a Holdon nincs szél, ami a porszemeket erodálná, így azokat mélyen belélegezve az asztronauták tüdősejtjeit az éles felszínű porszemek szabályszerűen „felszeletelik”.ParaHír Könyvajánló: Thomas Loose: Eadreon történetei

Álom volt, vagy valóság? Miért vagyunk olyan biztosak abban, hogy igazat állítunk amikor felébredünk és azt mondjuk, még szerencse, illetve sajnos csak álom volt az egész? Mindkét világ egyformán kézzelfoghatónak tűnik olykor-olykor nem? Lehetséges volna, hogy létezik egy hely, egy világ, melyet saját magunk formálhatunk kedvünk és fantáziánk szerint? Létezik. 

Ebbe a varázslatos világba kalauzollak el kedves olvasó, ki most ezt a kötetet a kezedben tartod. Természetesen csak akkor, ha megengeded.

Érdekelne a könyv? << KATT >>De nem csak ez az egyetlen probléma. Mivel a Holdat nem védi a földihez hasonló atmoszféra, a napszél töltött részecskéi akadálytalanul bombázhatják a felszínt, amelynek nyomán a holdpor elektrosztatikusan feltöltődik.Töltött állapotban a porszemcsék a holdfelszín felett lebegnek, és könnyen rátapadhatnak az űrhajósok ruháira és eszközeire.A megtapadt részecskék a fedélzetre hurcolva könnyen az emberi szervezetbe kerülhetnek.

FORRÁS: PINTEREST

Földi anyagokból készítettek holdport

Holdpor természetesen nem található a Földön, így a kutatóknak bolygónk anyagaiból kellett reprodukálnia a holdbéli szemcséket. A New York-i Stony Brook University munkatársai ehhez többek között vulkáni hamut, lávafolyásokból származó szemcséket, valamint laborban előállított üvegszerű anyagot használtak fel.

A holdpor-utánzatot aztán emberi tüdősejtekkel és egerek agysejtjeivel keverték össze.Háromfajta szemcseméretet is leteszteltek, és kiderült, hogy mérettől függetlenül valamennyi esetben károsodtak a vizsgált sejtek.A legpusztítóbbnak a legfinomabb szemcsék bizonyultak. Az életben maradt sejtek sem jártak jobban, bennük olyan DNS-károsodások keletkeztek, amik rák vagy más betegségek kialakulásához vezetnek.

Védőpajzs jelenthet megoldást

Szerencsére a NASA már egy ideje komoly figyelmet szentel a fent ismertetett problémának. Az úgynevezett Elektrodinamikus Porpajzs (Electrodynamic Dust Shield) olyan elektromosan töltött panelekből épül fel, amelyek mind a töltött, mind a semleges részecskéket eltaszítják magukról. A technológiát már tesztelték a Nemzetközi Űrállomáson, az viszont még kérdéses, hogy az asztronauták ruháit is felvértezik-e a fejlesztéssel.

Forrás: 
ORIGO