Hamarosan indul a NASA következő nagy exobolygó-vadásza

Kategória: 
Az új űrszondát, a Transiting Exoplanet Survey Satellite-et (TESS) magyar idő szerint április 17-én bocsátják fel egy Falcon 9 segítségével a floridai Cape Canaveral légitámaszpontról.
 

NASA új űrszondájának fő célja, hogy korábban ismeretlen bolygókat találjon a Naprendszeren kívül. A George Ricker, az MIT munkatársa által vezetett projekthez nemcsak amerikai szervezetek, hanem más nemzetek intézményei, így az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézete is csatlakozott.ParaHír Könyvajánló: Douglas Adams, Mark Carwardine: Utoljára látható

A Galaxis útikalauz-trilógiával és a Dirk Gently-regényekkel Douglas Adams milliókkal szerettette meg az időben és térben való bolyongást. Az Utoljára látható folytatja az utat, de a hely ezúttal a Föld, jelen időben, és minden egyes leírt szó igaz.

 
 

Érdekelne a könyv? << KATT >>A TESS-t egy Falcon 9 segítségével fogják felbocsátani – írja a Space.com. Április 11-én a SpaceX sikeresen tesztelte a rakétáját. A NASA munkatársai eközben elhelyezték az űrszondát abba a kapszulába, melyet majd a Falcon 9-ra szerelnek fel.

Kép: NASA/Frankie Martin/Flickr

A TESS-t magyar idő szerint április 17-én 00:32-kor indítják el. A felbocsátás követően a szonda mintegy 60 napig navigál majd, mire eléri végső pályáját.

Missziója során az űreszköz nagyjából 200 000 csillag előtt fogja keresni az elhaladó exobolygók jelét. A TESS remélhetőleg olyan ígéretes égitesteket azonosít majd, melyeket más űreszközök, például a James Webb űrtávcső tovább tanulmányozhatnak.

Forrás: 
24.hu