Újabb 50 rejtélyes alakzatot találtak a Nazca-vonalaknál (+videó)

Kategória: 
A perui régészek több mint 50 új Nazca-vonalat azonosítottak a sivatagban. Egyes geoglifák több száz évvel idősebbek az eddig is ismert alakzatoknál.
 

Peru híres alakzatainak többségét a nazca indiánok hozták létre, akik időszámítás szerint 200 és 700 között éltek a régióban. A szakértők azonban úgy vélik, hogy a közelmúltban azonosított vonalakat egy részét korábbi népcsoportok, a Paracas- és a Topará-kultúra tagjai alakították ki – írja a ScienceAlert. A két civilizáció időszámítás előtt 500 és időszámítás szerint 200 között létezett.

Az ősi népek a sivatag felső kavicsrétegének félretolásával hozták létre az alakzatokat. A geoglifák egy része egyszerű szakasz, a többi viszont geometrikus formákat vagy bonyolult ábrákat, például állatképeket rajzol ki.

Az alakzatok különlegessége, hogy a talajról nézve nem vehetőek ki az egyes formák – éppen ezért a repülőgépek feltalálásáig a kutatók nem is fedezték fel a vonalak jelentőségét.

Az újonnan azonosított Paracas-geoglifák többnyire harcosokat ábrázolnak, és évszázadokkal idősebbek a Nazca-vonalaknál. 

ParaHír Könyvajánló: Nemere István: Kiléphetsz testedből?

A dokumentumjellegű könyv alcíme: "A spiritiszták titkai". A szerző ismét rejtélyes emberi képességeket boncolgat - valóban léteznek emberek, akik képesek elküldeni tudatukat bárhová, miközben testük eredeti helyén marad, és vannak olyanok is, akik megkettőzhetik önmagukat?

 

Érdekelne a könyv? << KATT >>Johny Isla, a perui Kulturális Minisztérium régésze szerint a felfedezés azt jelenti, hogy az ábrakészítés egy évezreden át volt hagyomány a térségben. Ennek felismerése segíthet annak megértésében, hogy mi is volt az alakzatok funkciója.

Isla és kollégái azután kezdtek el dolgozni a régióban, hogy 2014-ben a Greenpeace aktivistái helyrehozhatatlan károkat okoztak egyes vonalakban. A perui szakértők a National Geographic támogatásával kezdték el feltérképezni a térséget. A kutatók amatőr önkéntesekkel együttműködve műholdas felvételeken keresték a potenciális geoglifák helyét.

Az előzetes felmérés után a régészek ellátogattak az esetleges lelőhelyekhez, majd drónok segítségével is megvizsgálták a területeket. A csapat így több tucat új alakzatot talált.

Bár a korábban ismeretlen geoglifák mind az UNESCO által védett területen fekszenek, még a perui kormánynál is regisztrálni kell őket. A kutatók ennek ellenére úgy gondolják, hogy a vonalak jelenleg nincsenek veszélyben.

A Nazca-vonalakra a legnagyobb fenyegetést az ember jelenti. Idén januárban például egy figyelmetlen kamionsofőr okozott súlyos károkat az alakzatokban.

Forrás: 
MTI
24.hu