Elképesztő kép készült a Marsról, és van rajta egy izgalmas jelenség

Kategória: 

A berepedezett talajon szabályos elrendezésben különböző sziklákat látni, amit valószínűleg egy földihez hasonló jelenség idézhetett elő.

A Marsi Felderítő Orbiter (Mars Reconnaissance Orbiter, MRO) űrszonda a vörös bolygó északi sarkát pásztázva készített egy képet az ott található homokdűnékről (hogy a kutatók azok változását vizsgálhassák), ám ami a dűnék között látható, az még a tudósokat is lenyűgözte. Valljuk be, az ilyesmi képek miatt szokták azzal gyanúsítani a NASA-t, hogy nincs is jelen az űrben, csak Photoshoppal rajzolgatja a felvételeket.

A hihetetlenül részletes felvételen ugyanis a marsi talaj, a csempeszerűen betöredezett sziklás kéreg látható. Persze a kép nemcsak a szépsége miatt nyűgözte le a tudósokat: a sötét sávokban ugyanis különböző méretű szikladarabokat lehet látni. A kérdés, hogy vajon hogyan kerültek oda.

 


ParaHír Könyvajánló: Zima Szabolcs: A makedón összeesküvés

"Az iskolában a fizika volt a legunalmasabb tantárgy, mert olyan könnyű és magától értetődő volt." Stephen Hawking a Világegyetem titkainak felderítéséről szóló sikerkönyvek egész sorával kápráztatta el a világ olvasóközönségét. Korunk talán legnagyszerűbb kozmológusa most először befelé tekint, és saját életét és szellemi fejlődését tárja az olvasó elé. 

Érdekelne a könyv? << KATT >>


 

A Földön létező jelenség, hogy a talaj megfagyásával majd felengedésével előbb-utóbb a felszínre kerülnek a talajban található sziklák, amelyeket szabályos alakzatba rendeződnek. A bolygónkon egy ilyen fagyás-felengedés ciklus egy év alatt megy végbe, a Mars esetében viszont ez a vörös bolygó Nap körüli pályájához kapcsolódhat, ami sokkal tovább tart.

Forrás: 
HVG