A Gyűrűk Urából kaptak nevet a Titán hegyei

Kategória: 

A Szaturnusz legnagyobb holdjának jégben és szénhidrogénekben gazdag dűnéi J.R.R. Tolkien fantáziavilágának állítanak emléket, a hegyláncok és csúcsok ugyanis Középfölde földrajzi formációiról kapták a nevüket.

Egészen sokáig ismeretlenek voltak a Titán felszínén húzódó hegységek, ez ugyanis az egyetlen olyan hold a Naprendszerben, amelynek a felszínét a sűrű légkör borítja. Emiatt az égitestből földi távcsövekkel alig látni valamit, és éppen a légköre miatt sokáig azt hitték, hogy ez a legnagyobb ismert hold, a Jupiter körül keringő Ganümédésznél és nagyobbnak gondolták.

Végül kiderült, hogy a méretei alapján csak második a holdak ranglistáján. A 2017-ben véget ért Cassini-Huygens küldetés során pedig sikerült betekinteni nitrogénből és metánból álló, erősen fényvisszaverő légkör mögé, így vált ismertté a Titán domborzata.

A Titán felszíni képződményeinek igen nagy része létező földi népek istenségeiről, mitológiai alakjairól és szent helyeiről kapta a nevét, a hegységek és dombok nevét azonban egytől egyig Tolkientól vették.

PIA20022 figA MAIN

Fotó: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/LPGNantes

A kisebb dombokat A Gyűrűk Ura trilógia karaktereiről nevezték el, ennek megfelelően van Gandalf- és Bilbo-domb is az égitesten, míg a tucatnyi nagyobb hegy nevét a regény fantáziavilágában lévő Középfölde hegységei adták.

Hogy ne lehessen a Titán kizárólag a regénybeli orkok, törpék és hobbitok világa, bizonyos képződmények a Frank Herbert által létrehozott Dűne-univerzum sci-fi sorozat képzeletbeli planétáiról nevezték el, többek közt a fantáziavilág legfontosabb bolygójának számító Arrakisról, és a vízzel borított Caladanról.

Forrás: 
Index