Találtak egy fekete lyukat, ami 100 000-szer nagyobb tömegű, mint a Nap

Kategória: 

Úgy tűnik, hogy sikerült megtalálni a hiányzó láncszemet a csillagtömegű és a szupermasszív fekete lyukak között.

 

A japán Keio Egyetem kutatói a Tejútrendszer közepének közelében fedezték fel a Napnál körülbelül 100 ezerszer nagyobb tömegű fekete lyukat, egy sűrű molekuláris gázfelhő takarásában – írja a Newsweek. A felfedezés azért is fontos, mert a közepes tömegű fekete lyukak jelentik a hiányzó láncszemet a csillagtömegű és a szupermasszív fekete lyukak között. Azzal már régóta tisztában vannak a csillagászok, hogy léteznek úgynevezett közepes tömegű fekete lyukak, a kutatóknak azonban eddig még egyszer sem sikerült megfigyelniük ezeket az égitesteket.

A japán kutatók a Tejút közepénél lévő gázfelhőre figyeltek fel, ami olyan szokatlan tulajdonságokkal bírt, amit korábban még sehol sem láttak a szakemberek. Mindezt szerintük csak egy masszív égitest által okozott erős gravitációs "rúgás" okozhatta. Ha valóban egy fekete lyukról van szó, akkor az a Tejútrendszer magjában található Sagittarius A után a második legnagyobb lesz a galaxisunkban.

© Keio Egyetem

A szakemberek szerint a közepes tömegű fekete lyukaknak köszönhetően végre megérthetnénk, hogyan keletkeznek a galaxisok közepén található szupermasszív fekete lyukak. A feltételezések szerint ugyanis a most felfedezetthez hasonló méretű fekete lyukak összeolvadása vezethet ahhoz, hogy létrejöjjenek a több millió naptömegű égitestek.

Mindez arra is magyarázatot adhatna, hogy a szupermasszív fekete lyukak hogyan voltak képesek rövid idő alatt létrejönni. A kutatók szerint ugyanis már akkor megjelentek, amikor a világegyetem még csak néhány százmillió éves volt.

Forrás: 
HVG