Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/var/www/clients/client1/web449/web/includes/menu.inc 2404 sor).

Mechanikus űrszonda mehet a Vénuszra

Kategória: 

Nagy dilemma előtt álltak az űrkutatók, amikor a Vénusz közeli tanulmányozása volt a téma, a bolygón ugyanis rendkívül szélsőséges az időjárás, az odautazó űrszondának körülbelül 462 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet és a földinél kilencvenszer nagyobb légnyomást kell kibírnia.

 

Az egyik lehetőség egy Vénuszhoz igazított hűtőrendszer kifejlesztése lett volna, ám ezt a több milliárd dolláros költségek miatt elvetették, míg a másik megoldást a hőálló burkolat jelentette volna, ezt azonban túlzás lett volna odacígölni. Amíg a többiek fejében akadoztak a fogaskerekek, a JPL-nél mérnök Jonathan Saunder meglepő ötlettel állt elő:

Legyen az űrszonda mechanikus!

Nyilván nem esztétikai okokból merített Saunder a steampunkból, hanem mert a mechanikus felépítés elég ellenálló ahhoz, hogy az AREE névre keresztelt űrszonda - a becslései szerint - akár egy évet is túléljen a mostoha körülmények között. A szovjetek Venera és Vega űrszondái az 1970-es és 80-es években órák alatt megsemmisültek. 

Szélturbinák és napelemek gondoskodnának a leszállóegység meghajtásáról, és morzejelekkel továbbítanák az információkat.

A fejlesztési program már a második szakaszába lépett, a mérnökök a koncepció továbbfejlesztésén dolgoznak, hogy készen álljon minden, ha egyszer eljutnak a megvalósításig. 

Forrás: 
Index