Mit tervez a NASA a következő öt évben?

Kategória: 

A NASA nyilvánosságra hozott egy jegyzetet arról a hat küldetésről, amiket 2022-ig indíthatnak.

A küldetések az úgynevezett Explorers Programhoz tartoznak; közös jellemzőjük, hogy olyan helio- és asztrofizikai kutatásokat finanszírozna, amik viszonylag kis összegből is megvalósíthatók. A Medium-Class – középkategóriás – küldetések felső költséghatára 250 millió dollár; a Missions of Opportunity kategóriás vállalások már 70 millióból kijönnek.

A NASA 1958 óta több mint 90 Explorers-küldetést indított.

A középkategóriás missziók:

  • Arcus. A csillagok, galaxisok és csillaghalmok kialakulását és evolúcióját vizsgálná nagy felbontású röntgenspektroszkóppal. Így elemezni lehetne a távoli objektumok közti interakciót, és lehetőség nyílna a körülöttük keringő, több millió fokos gázfelhők vizsgálatára.
  • FINESSE. A betűsző a Fast iNfrared Exoplanet Spectroscopy Survey Explorer rövidítése. A magáért beszélő névből rögtön kiderül, hogy a bolygóképződés és a globális klíma vizsgálatáról van szó. Azokra a mechanizmusokra kíváncsiak, amik az atmoszféra vegyi összetételét és a légköri evolúció változásait befolyásolják.
  • SPHEREx. Újabb betűszó, ezúttal a Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization, and Ices Explorer. Mint ebből kiderül, a NASA vezérkara nem veti meg az amfetaminszármazékokat a küldetés célja, hogy szinte az egész égbolt infravörös tartományát elemezzék, hogy a világ keletkezési körülményeire következtessenek belőle. Meg a reionizációra. Meg más bolygók élhetőségére.

nasa

Fotó: NASA

És amikre csak 70 millió dollár jutna:

  • COSI–X. A Compton Spectrometer and Imager Explorer egy kis de nagy gáznyomású ballont juttatna az űrbe, amivel a gammasugárzást vizsgálnák, nagy felbontású spektroszkópiai módszerekkel.
  • ISS–TAO. A betűsző második fele a Transient Astrophysics Observert jelöli, az első fele meg a Nemzetközi Űrállomást. Az ISS-re telepített eszközzel széles spektrumban figyelhetnék meg a fekete lyukak és a neutroncsillagok gravitációs hullámait.

A küldetések finanszírozását még nem hagyták jóvá, de mindegyiküknél engedélyeztek egy kilenc hónapig tartó hatástanulmányt. A NASA reméli, hogy 2022-ig elindíthatják a fenti missziók egyikét.

Forrás: 
Index