Megközelítette a Jupiter Nagy Vörös Foltját a Juno

Kategória: 

Minden eddiginél közelebb került a Jupiter Nagy Vörös Foltjához a Juno űrszonda, mely képeket is készített a jelenségről - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). Az első fotókat is közzéteszik néhány napon belül - olvasható a hivatal közleményében.

Teljesítettem legutóbbi repülési feladatomat! Minden tudományos műszer és a JunoCam is működött"- olvasható a Juno Twitter-oldalán.

A Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter gázóriás foltja egy 16 ezer kilométer széles hatalmas légköri képződmény a bolygó déli féltekéjén. Létét valószínűleg az ellentétes irányú keleti és nyugati áramlásoknak köszönheti. A kutatók 1830 óta figyelik meg, ám lehet, hogy már több mint 350 éve létezik.

Az új térkép a Jupiterről. A kép alapján a kutatók meghatározhatják az óriásbolygón tomboló szelek sebességét, de azonosíthatók az atmoszférában lejátszódó különböző jelenségek is.

Ezen kívül még az olyan híres képződmények változásai is nyomon követhetők, mint a Nagy Vörös Folt.

Forrás: Origo

Generációkon át csodálták az emberek a világ minden táján a Nagy Vörös Foltot. Végre meglátjuk, hogy néz ki közelről a nagy vihar"- idézte a Phys.org Scott Boltont, a projekt vezető kutatóját. A Juno magyar idő szerint július 11-én 01.55-kor haladt el a gázóriás bíbor felhőspiráljai fölött mintegy 9 ezer kilométerre.

A legénység nélküli űrszonda egy éve, július 4-én állt sikeresen pályára a Jupiter körül. A főként napenergiával működő járművet hat éve indították a floridai Cape Canaveralból, fő küldetése a Jupiter mágneses mezejének felmérése. A tudósokat különösen az érdekli, mennyi vizet tartalmaz a bolygó, ami döntő fontosságú annak meghatározásában, hogy a Naprendszeren belül hol született.A Jupiter eredete befolyásolta a többi bolygó kialakulását és pozícióját.

A Nagy Vörös Folt (GRS) méretének változásai 1995 és 2014 között a Hubble felvételein

Forrás: Hubblesite

A gigászi bolygó tömege másfél-kétszer akkora, mint a Naprendszer többi bolygója együttvéve, ezért úgy vélik, hogy már a nagyságából fakadó tömegvonzás is segíthetett megvédeni a Földet az üstökösök és aszteroidák becsapódásaitól. A Lockheed Martin építette űrszonda összköltsége 1,1 milliárd dollár (300 milliárd forint), a NASA New Frontiers nevű küldetése keretében kutatja a Jupitert.

Forrás: 
MTI