Álomutazás: először Hawaii, aztán a Mars

Kategória: 

Hat tudós nyolc hónapot tölt elzártságban a hawaii Mauna Loa vulkánon épített kupolában, hogy így szimulálják a Marsra utazó asztronauták életkörülményeit – írja az MTI. A Hawaii Egyetem csütörtökön kezdődött kísérlete a NASA-nak segít annak megértésében, hogy miként hathatnak az emberi viselkedésre és teljesítőképességre a hosszú űrutazások.

A kísérlet hatfős legénysége – négy férfi és két nő – geológiai terepmunkát és napi rutinfeladatokat fog végezni a 365 négyzetméteres kupolában.

cc_MARS-KeyArt-Horizontal_16x9

A létesítmény egy elhagyatott kőfejtőben található, a tengerszint feletti 2500 méteres magasságban. A kietlen helyszínen csupán gyér növényzet található. A tudósoknak semmiféle kapcsolatuk nem lesz a külvilággal. A kísérletet irányító csapattal rádión kommunikálhatnak, az üzeneteket pedig – akárcsak az életben – 20 perc késéssel tudják célba juttatni. A napi feladatok közé tarotzik az ételkészítés (kizárólag hosszan elálló alapanyagokból), a testedzés, a kutatás és a terepmunka. A Hi-SEAS elnevezésű, NASA által finanszírozott programon belül a mostani az ötödik kísérlet, amelyben a marsi körülményeket szimulálják a Big Island-i bázison.

Forrás: 
Index