Ez megint közel volt - egy busz nagyságú űrszikla száguldott el mellettünk

Kategória: 

Nagyon közel száguldott el a Föld mellett egy busz nagyságú aszteroida. Becsapódástól természetesen nem kellet tartani, de egy héten belül ez már a második ilyen eset. Jó lesz jobban figyelni az eget, ha nem akarunk egy még közelebbi találkozást, mert úgy látszik elég nagy mostanság a forgalom a Föld körül...

Pontosan egy héttel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy egy 25–55 méter széles égitest mindössze 80 ezer kilométerre haladt el szülőbolygónk mellett. Ez a távolság igencsak csekély, egy frissen felfedezett űrszikla azonban még közelebb merészkedik szülőbolygónkhoz.

Az EarthSky csillagászati hírportál szerint ugyanis a 2016 RB1 katalógusnevű objektum nagyjából 38 ezer kilométerre lesz tőlünk. Mivel a Hold Földtől vett átlagos távolsága 38 4402 kilométer, így ez egy igen közeli „randevúnak” mondható. Az eseményre magyar idő szerint este 7 óra 12 perckor kerül sor.

Az aszteroidát alig 2 nappal ezelőtt fedezték fel a Virtuális Távcső projekt keretében. Az égitest hossza 14 méter körül van, és csak a déli félgömbön élők fogják tudni megfigyelni teleszkópok segítségével.

Forrás: The Virtual Telescope Project

Jön egy nagyobb objektum is

Nem a 2016 RB1 lesz az egyetlen égi látogató ma, a NASA adatbázisa szerint egy sokkal nagyobb, körülbelül másfél kilométer hosszú kisbolygó (250458 (2004 BO41)) is megközelíti a Földet, igaz, ez jóval távolabb lesz tőlünk apróbb társánál (11 millió kilométerre).

Forrás: 
Origo nyomán ParaHír