Miért nincsenek csillagok az Apollo-11 fotóin?

Kategória: 

Az összeesküvés-elméletek kedvelői gyakran emlegetik, hogy abból is látszik a holdra szállás hazugsága, hogy nincsenek csillagok az ekkor készített képeken. Valójában azonban nem az amerikai kormány nagy átverését kell a dolog mögött sejteni, csupán saját napunk fényessége nyomta el a csillagos égboltot a Holdon is.

Aki látta már valaha a holdra szállás során készült fotókat, biztosan megfigyelte, hogy nem látszanak rajta a csillagok - ez azonban nem azért van, mert a NASA az egészet egy stúdióban, díszletek között forgatta le, hanem azért, mert az asztronautáknak kezdetleges kameráik voltak, amelyekkel egyáltalán nem tudták kiszűrni a Napból érkező fényt. 

Buzz Aldrin, az Apollo 11 űrhajósa a Holdon

Forrás: Nasa

Az Apollo-11 két asztronautája, Buzz Aldrin és Neil Armstrong 1969. július 20-án tette meg az első lépéseket a Holdon. Mivel kísérőnknek szinte egyáltalán nincs légköre, az lenne a logikus, hogy az általuk készített fotókon rengeteg csillagot látunk - valójában nem a NASA stúdiójában felejtették el a csillagos égbolt égőit felkapcsolni, hanem a Nap szólt bele a látvány megörökítésébe.

A zászló sem lobogott, ez is összeesküvés-elmélet csupán

Forrás: Nasa

Csillagunk ugyanis olyan fényes, hogy vele szemben állva képtelenség a távolban lévő, kevésbé fényes objektumokat megörökíteni kamerával, pláne egy olyannal, amit 1969-ben használtak. Még az űrhajósok is csak akkor láthatták a csillagos eget, ha eltakarták a szemük elől a napot. A Holdon a nappali égbolt csak azért látszik feketének, és nem kéknek, mint a Földön, mertnagyon vékony légköre van csupán, ami nem szórja szét a csillag fényét.

Valami hasonló történik a fényszennyezett városokban is: a visszaverődő fény miatt lényegesen kevesebb csillagot látunk éjszaka mondjuk Budapesten, mint Bakonybél utcáin sétálgatva.

Forrás: 
ORIGO