Földönkívüli vasat találtak Tutanhamon fáraó tőrjében

 

Újabb meglepetést tartogatott a világnak nagyjából 3300 éve uralkodó egykori király, Tutanhamon fáraó. Régészek és fizikusok egy csoportja most megvizsgálta az egyik, uralkodóval együtt eltemetett stílusos tőrt, és arra jutottak, hogy a benne lévő vas egy meteorból származhat,

 

tehát földönkívüli eredetű.

 

Pontosabban pont ugyanolyan mértékben tartalmazott kobaltot, foszfort és nikkelt, mint egy Egyiptomban talált, Kharga nevű meteor.

 

 

Eddig is rejtély volt, hogy hogyan hozhatták létre ezt az időszámításunk előtt 14. századból származó, egészen különlegesen megmunkált tőrt, ha egyszer csak az i.e. 8. században találták fel a vasöntést az egyiptomiak.

 

A meteorból származó vasat viszont meg tudták munkálni már korábban is. A tőrön egyébként találtak egy feliratot, ami így szól: „vas az égből”, ami arra utal, hogy már akkor tisztában lehettek a vas származási helyével. (CBC, Meteorics & Planetary Science)

 

Persze most sem lehet kizárni, hogy a múlt olyan meglepetéseket tartogat még, amik akár a távoli jövőben is csak fantasztikus irodalomnak tűnhetnek. ( szerk ).

Forrás: 
444.hu